Hlavní obsah

Zemřela údajně nejstarší žena světa, při životě ji držela brandy

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sachino

V odlehlé horské vesničce Sachino zemřela údajně nejstarší žena všech dob. Antisa Khvichavová se podle dokumentů ze sovětské éry narodila 8. července 1880. Dožila se tak neuvěřitelných 132 let. Nad pravostí tohoto tvrzení se však vznášejí pochybnosti.

Gruzínka Antisa Kvichavová při oslavě údajných 130. narozenin Video: Novinky/Reuters

 
Článek

Ženu objevila média jen pár měsíců před jejími údajnými 130. narozeninami. Její originální rodný list se ztratil už v 19. století, rekordní věk tak měl potvrzovat pas ze sovětských dob. [celá zpráva]

Gruzínské úřady se snažily dohledat dokumenty, které by ženin věk potvrdily, ale nepodařilo se jim to. V Guinnessově knize rekordů je proto jako nejstarší člověk zapsána Francouzka Jeanne Calmentová. Ta v roce 1997 zemřela ve věku 122 let a 164 dní.

Poněkud nedůvěryhodně působí věk ženina nejmladšího syna. Tomu je totiž 72 let. Antisa Khvichavová by ho tak musela mít v 60 letech. Podle agentury Reuters měla žena 10 vnoučat a 11 pravnoučat. Počtem prapravnoučat si nikdo není jistý.

Poslední léta svého života měla žena problémy s chůzí, pobývala tak převážně v posteli. I přesto si údajně dokázala udržet zdravou mysl. Jejím receptem na dlouhověkost byl jeden doušek místní brandy každý den.

Reklama

Výběr článků

Načítám