Hlavní obsah

Krásky slíbily, že si vezmou toho, kdo je probudí polibkem

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Do ukrajinského Kyjeva se letos v létě přeneslo z pohádky pět Šípkových Růženek. V rámci počinu Tarase Polataika se dívky od 22. srpna střídaly na lůžku v místním Národním uměleckém muzeu a ve spánku čekaly na polibek od "prince", kterého si pak vezmou. Kontroverzní „výstava“ skončila poněkud nečekaně, když se jedna z dívek probrala po polibku ženy.

Krásku probudil ze spánku polibek od ženyVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Spící děvy, které se projektu oživujícího slavnou pohádku zúčastnily, musely předem podepsat prohlášení, že se provdají za toho člověka, jehož polibek je probudí. Se sňatkem pak museli oficiálně souhlasit i návštěvníci, kteří zatoužili dívkám polibek dát. Výsledkem měl být zrod opravdové lásky.

Šípková Růženka Jana Guržijová však připravila všem přítomným a údajně i pořadatelům velké překvapení. Své oči spontánně otevřela, když ji tento čtvrtek políbila Katja, která si od polibku slibovala především novou zkušenost.

„Byl to opravdu velmi rychlý okamžik a nerozmýšlela jsem se tedy dlouho. Když jsem před sebou viděla dívku, samozřejmě mě to překvapilo. Stejně tak by mě ale v tu chvíli asi překvapil i neznámý muž,“ prozradila agentuře Reuters Guržijová.

Výsledek prý překvapil i autora

Příslib, že si spící kráska vezme svého „zachránce“, nabyl zcela nového rozměru. Podle médií ovšem ani jedna ze zmíněných žen není lesba a ukrajinské zákony navíc zakazují sňatky stejného pohlaví. Zakončení výstavy, které vypadá, jako by přesně zapadalo do připraveného pobuřujícího scénáře, prý překvapilo i samotného autora akce Polataika.

„Upřímně jsem v žádný sňatek ani nedoufal, protože je to závažná věc. To, co se nakonec stalo, je nechutně krásné. Myslím, že budou následovat překážky, výsledek je totiž v rozporu s Ukrajinskými právy. Doufám, že to tedy ve společnosti alespoň rozvíří debatu o partnerství lidí stejného pohlaví. Nyní je pouze na těch mladých ženách, jak se rozhodnou jednat. Má role jako umělce tímto skončila,“ uvedl umělec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám