Hlavní obsah

Mozky, vyhynulí tvorové nebo naložená hlava šimpanze. Vítejte v muzeu zoologie

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Rozpůlená hlava šimpanze, sklenice plná malých krtků nebo hrabáč schoulený do klubíčka, jako by spal. To je jen drobný zlomek z 67 000 zoologických exemplářů vystavených v Grantově muzeu v Londýně, které v brzké době čeká renovace.

BEZ KOMENTÁŘE: Naložená hlava šimpanze nebo vyhynulí tvorové, to vše čeká na návštěvníky muzea zoologie v Londýně

 
Článek

Od 10. září bude po jedenáct dní probíhat přestavba částí zoologického muzea, které patří k významným turistickým atrakcím Londýna. Jako poslední univerzitní muzeum svého druhu v britské metropoli totiž ukrývá ve svých zdech skutečné poklady.

Vitríny jsou plné koster, vypreparovaných živočichů a tvorů naložených v alkoholu. Mezi největší lákadla patří sklenice naplněná osmnácti krtky, stejně jako expozice názorně mapující rozdíly mezi mozky různých savců a plazů z nejrůznějších koutů světa.

Mnohé z vystavených živočišných druhů jsou navíc v současné době na pokraji vymření nebo přímo vyhubeny. Patří mezi ně například vakovlk tasmánský, zebra kvaga nebo dronte mauricijský neboli pták dodo.

Muzeum založil v roce 1828 první anglický profesor zoologie a komparativní anatomie Robert Edmond Grant, po kterém v roce 1995 také získalo své jméno. Původně mělo sloužit jako kolekce studijních materiálů, dnes ho navštěvují i laici a zvědavci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám