Hlavní obsah

Od nuly do sta let věku v pouhých 150 sekundách

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam

Čas je neúprosný a na každém se podepíše, ať chce, nebo ne. Názorně je to vidět i v dokumentárním projektu nizozemského filmaře jménem Jeroen Wolf, který v ulicích Amsterdamu natáčel dobrovolníky, jak mu říkají svůj věk. Výsledkem je působivé 150vteřinové video mapující vzorek lidí od novorozeněte po 100letou stařenku.

BEZ KOMENTÁŘE: Od nuly do sta let za 150 vteřinVideo: vimeo.com

 
Článek

Wolf začal dokument natáčet v říjnu 2011. Přicházel k lidem na ulici a dotazoval se na jejich věk, přičemž se snažil najít zástupce každé věkové kategorie od nuly až po stovku.

Lidi mladého a středního věku prý sehnal snadno, horší ale bylo pořídit záběry nejmladších a nejstarších obyvatel Amsterdamu. U prvních zmíněných kvůli tomu, že je focení a natáčení malých dětí citlivou záležitostí. Naproti tomu staří lidé zase nevycházejí často ze svých domovů.

„Své velmi staré ‚modely‘ jsem nakonec našel v pečovatelských domech. Byla čest je získat pro můj projekt. Nejtěžší ovšem bylo sehnat někoho 99letého. Století si očividně užívají svou slávu, zatímco o rok mladší jsou nedostatkovým zbožím. A když jsem konečně jednu 99letou ženu přece jenom našel, jednoduše popřela svůj věk,“ přiznal v komentářích k videu Wolf.

„Nakonec jsem ale po čtyřech měsících od začátku natáčení byl schopen doplnit mezery a složit svůj projekt dohromady,“ dodal na závěr filmař.

Výsledek své práce zveřejnil Wolf na internetu minulou neděli. Jak sám přiznal, nepodařilo se mu sice pořídit věrný vzorek amsterodamské populace, protože se zástupci některých menšin zdráhali vystupovat před kamerou, přesto mu nelze upřít úspěch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám