Hlavní obsah

Muži je 105 let, od volantu ho oddělí asi až smrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lewes

Nejstarší britský řidič má 105 roků a neustále i přes takto pokročilý věk usedá za volant. Harry Jamieson získal řidičák v sedmnácti, psal se tehdy rok 1924. Od té doby najezdil prý více než dva milióny mil – tedy více než 3,2 miliónu kilometrů.

Foto: Profimedia.cz

Pro stařečka je řízení vozidla životní vášní. Ilustrační foto

Článek

Za osmaosmdesát let života aktivního řidiče nedostal jedinou pokutu, přestože nikdy neprošel testem způsobilosti a znalosti dopravních předpisů. Testy v Británii byly totiž předepsány pro řidiče až od roku 1935, a to už Harry jedenáct let úspěšně brázdil britské vozovky.

„Miluju řízení a věnuji se mu celý svůj aktivní pracovní i důchodový věk. Je to součást mé osobnosti. Miluju svobodu, kterou vám auto dává. Neexistují hranice a můžete jet kamkoli a kdykoli chcete. Potřeboval jsem to od útlého mládí a díky řízení jsem měl hezký život, viděl jsem celou Británii. Nemyslím, že se auta vzdám snadno… V autě jsem jako doma. Myslím, že je docela možné, že jsem v autě strávil víc času než v posteli,“ svěřil senior listu Daily Express.

Harry dnes řídí červený dvacet roků starý Ford Escort, který se prý nikdy neporouchal.

Reklama

Výběr článků

Načítám