Hlavní obsah

Britka porodila identická trojčata s pravděpodobností jedna ku 200 miliónům

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Porod identických trojčat je u člověka tak vzácný, že o něm lékaři vědí velmi málo. Dochází k němu s pravděpodobností jednoho na 200 miliónů porodů. Trojčata se přirozenou cestou rodí jen s pravděpodobností jedna ku čtyřem tisícům, ovšem to nejsou trojčata identická, ale vznikají z několika vajíček. O těch, která vzniknou z jediného vajíčka, vědí lékaři minimum. V Británii teď takový případ popsali.

Foto: www.thechalwinfamily.com

Trojčata zná nyní celý svět.

Článek

Když se v dubnu letošního roku císařským řezem narodili chlapci Thomas, Edward a Harry Chalwinovi, lékaři konstatovali, že jsou to identická trojčata. Na svět přišla ve 34. týdnu těhotenství, tedy o šest týdnů dříve. Jejich matka Claire loni v červnu potratila. S manželem Paulem se ale pokusila otěhotnět znova, aby přivedla na svět sourozence prvorozenému tříletému synovi Williamovi.

Otěhotnět se jí podařilo, z oplozeného vajíčka vznikly tři zárodky, z nichž donosila identická trojčata.

„Teď už nemám problém je rozeznat od sebe, ale bylo to velmi těžké na počátku, takže jsem tehdy přišla s nápadem odlišit je barevně. Každý týden jsem jim udělala barevnou značku, abych věděla, který je který. Jsou úžasným darem, miluju je všechny, je to požehnání,“ pochvalovala si Claire v interview pro britský The Sun.

Identická trojčata vznikají ze zygoty (oplozeného vajíčka) tak, že se rozdělí na dvě poloviny, které se znova rozdělí na dvě poloviny. Tak vzniknou čtyři zárodky, jeden ale odumře a zůstanou tři, které se uchytí a po embryonální fázi a vzniku placenty se z nich vyvinou tři plody, které matka donosí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám