Prase visajánské je ohroženým druhem a vyskytuje se ve volné přírodě už pouze na filipínských ostrovech Negros a Panay. Žije v deštných lesích, ale kvůli kácení lesů mu ubývá přirozené prostředí k přežití. Počet prasat se redukuje také nadměrným lovem a křížením s jinými druhy.

„Všechny tyto faktory společně s faktem, že se tento druh vyskytuje pouze v omezeném areálu, zapříčinily, že dnes patří do kategorie kriticky ohrožených druhů. To je podle Červeného seznamu poslední kategorie před kategorií vyhubených zvířat v přírodě,“ uvedla Kalousková. Zoologické zahrady tak mají klíčovou úlohu při jeho záchraně.

Scarlet samozřejmě nezůstane v Ostravě sama. V brzké době by se měla dočkat partnera. "Pracovníci zoo doufají, že si obě zvířata padnou do oka a v budoucnu založí rodinu, aby tak přispěla k záchraně svého druhu,“ dodala Kalousková.

Prase visajánské patří mezi kriticky ohrožené druhy.

Prase visajánské patří mezi kriticky ohrožené druhy.

FOTO: Pavel Vlček

K oblíbené potravě prasete patří hlízy, kořínky, plody, ale i menší bezobratlí živočichové. Přezdívá se mu pralesní zahradník, protože při hledání potravy kypří půdu svým dlouhým rypákem a poté rozsévá semena a hnojí půdu svým trusem. Výrazně tak přispívá k obnově lesa. Prasata visajánská žijí většinou v malých skupinách o třech až dvanácti členech.

Samci se od samiček značně liší

Samci mají na hlavě ztvrdlou kůži, která je chrání před zraněním, když bojují s jinými samci o partnerku. V době páření jim na hlavě narostou husté chlupy, kterými se po vítězství snaží samičku zaujmout. Samice je březí zhruba 118 dní a může porodit dvě až čtyři selata. Ta mají po narození světle hnědou barvu a čtyři tmavé pruhy, které s věkem mizí.