Hlavní obsah

Žralok obrovský vyprázdnil plnou rybářskou síť jako vysavač

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manokwari

Skupina amerických ekologů v Oceánii severně od Papuy-Nové Guineje natočila koncem června úchvatné video. V zálivu Cenderawasih se ponořili za mírumilovným žralokem obrovským a natočili ho, jak si vynalézavým způsobem dopřál bohatou hostinu.

BEZ KOMENTÁŘE: Žralok obrovský chytře vysál rybářům úlovek ze sítě

 
Článek

Tým biologů z organizace Conservation International vedený doktorem Brentem Stewartem se uplynulý měsíc během pětidenní mise snažil žraloky obrovské v zálivu Cenderawasih označit speciálním identifikačním zařízením, které se u těchto ohromných paryb prozatím nepoužívalo.

Potýkal se u toho s velkými obtížemi, dokud neodhalil poněkud prospěchářské praktiky místních něžných obrů, při kterých je možné je snadno "označkovat".

Líně se přiblíží k sítím u rybářských plošin místních obyvatel a svými velkými tlamami začnou jako vysavače nasávat rybky, které mají rybářům sloužit jako návnada pro predátory.

„Žraloci často zůstávají hodiny na místě a cpou se rybkami ze sítí. V těchto chvílích je neuvěřitelně snadné se k nim dostat,“ uvedl Mark Erdmann na stránkách organizace, která sídlí v Arlingtonu v americké Virginii.

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci osvobozují ze sítí obrovského žraloka velrybího

Touha těchto mírumilovných tvorů po snadné kořisti je ovšem podle doktora Erdmanna mnohdy dokáže přivést i do nesnází, když uvíznou v sítích. Záchranu jednoho z nich se týmu podařilo natočit, video se pak objevilo na internetu 27. června.

Žralok obrovský

Žraloci obrovští, jinak též velrybí, jsou největšími zástupci žraloků, obvykle měří kolem osmi metrů, ve výjimečných případech mohou ale dosáhnout i délky 17 metrů.

Živí se převážně planktonem a drobnými rybami a člověku nejsou nijak nebezpeční, proto jsou obecně považováni za něžné obry.

Vyskytují se v tropických oblastech a obývají tři z pěti oceánů světa. Mohou se dožít věku 60 až 150 let.

Rybáři se snaží navrhnout lovné sítě, do kterých by se žraloci obrovští, kteří obvykle měří asi osm metrů, nedostali. Ačkoli totiž kvůli nim přicházejí o úlovky, považují je stále za symbol štěstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám