Hlavní obsah

Bungee jumping v ruském stylu, 135 lidí se hromadně vrhlo z mostu

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Rusku se 135 amatérských skokanů pokusilo nebezpečným způsobem překonat světový rekord. Všichni se lanem uvázali k mostu a poté najednou skočili dolů. Divákům ale připravili fascinující podívanou, když se zhoupli a vlnili se ve vzduchu jako had.

BEZ KOMENTÁŘE: Bungee jumping v ruském stylu, 135 lidí se najednou zhouplo z mostu

 
Článek

Video se objevilo na internetu toto pondělí. Je na něm nejprve slyšet odpočítávání, po kterém následuje hromadný skok. Tento adrenalinový zážitek provázel nadšený křik.

Bohužel není jasné, o jaký rekord se vlastně dotyční snažili. Jisté ovšem je, že skákání na laně z mostu v tak hojném počtu rozhodně není běžnou praxí, zejména s ohledem na bezpečnost skokanů.

Jak se ale zdá, pro Rusko asi platí jiná pravidla a podobné podomácku připravené skákání na laně se v této zemi stalo v posledních letech populární zábavou. Hlavně mladí Rusové se svými velmi děsivými kousky zřejmě snaží vyrovnat mládeži ze západu.

Bungee jumping, který vychází z tradic domorodého kmene z tichomořského ostrova Pentecost v souostroví Melanésie, si v roce 1970 jako první z civilizovaného světa zkusil Kal Müller, reportér časopisu National Geographic. Na něj pak navázali dobrodruzi z Klubu nebezpečných sportů Oxfordské univerzity, když se v roce 1979 vrhli ze 75 metrů vysokého mostu v anglickém Bristolu.

Za svůj čin byli David Kirke a Chris Baker sice pokutováni, to je ale nicméně neodradilo a v adrenalinové zábavě pokračovali ve Spojených státech na mostech Golden Gate v Kalifornii a Royal Gorge v Coloradu. Tím položili základy moderního sportu, který se brzy rozšířil do celého světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám