Hlavní obsah

Vandal přimaloval krávu na Picassův originál přímo v muzeu

Novinky, Zuzana Křesťanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houston

Americká policie pátrá po vandalovi, který ve středu zničil obraz Pabla Picassa Dáma v červeném křesle. Muž na originál, visící v Houstonském muzeu umění, přimaloval krávu a dopsal slovo Conquista (dobytí), informoval server dailymail.co.uk. Dosud neznámého pachatele při činu zachytily nejen bezpečnostní kamery, ale jeden z návštěvníků galerie ho natočil i na mobilní telefon.

BEZ KOMENTÁŘE: Vandal přimaloval do Picassova obrazu krávu

 
Článek

Vandal na obraz pocházející z roku 1929 nastříkal pomocí šablony zlatým sprejem obrys krávy. „Posílal jsem někomu akorát SMS zprávu, když jsem ho uviděl, jak jde k Picassovi. Tak jsem zmáčkl nahrávání na kameře. Trvalo to vteřinu. Nastříkal to tam a odešel,“ popsal svědek, který nechce být jmenován.

Jak uvedl autor videa pro televizní stanici Channel 2, jednalo se o mladšího muže. Svědek ho prý následoval na ulici, kde se ho zeptal, proč to udělal. Na to mu prý pachatel odpověděl, že je nadějným americko-mexickým umělcem, obdivujícím Picassova díla.

Přesto, že bezpečnostní služba incident okamžitě zaznamenala, obraz se dostal do laboratoře už s téměř zaschlou „kresbičkou“. Podle šéfa restaurátorů Brada Epleye má dílo ale velkou šanci na záchranu.

Policie nyní pátrá po muži hispánského původu ve věku 19 až 20 let. Podle představitelů muzea je cena obrazu nevyčíslitelná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám