Hlavní obsah

Devítiletá holčička zveřejňovala fotky pokrmů ze školní jídelny, úřady jí to zakázaly

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Glasgow

Velká Británie otevřela palčivé téma - kvalitu jídla ve školních jídelnách. Paradoxně však s tématikou nepřišel žádný z politiků. Povyk totiž rozpoutala svým nevinným blogem během dvou měsíců devítiletá Martha Payneová, která každý den na svém blogu NeverSeconds poctivě fotila a hodnotila jídlo, které dostala ve školní jídelně. Blog jí nyní radnice zakázala, čímž paradoxně celou diskuzi ještě rozvířila.

Foto: Martha Payneová/NeverSeconds blog

Jeden z pokrmů, který si dívka vyfotila a posléze umístila na svůj blog.

Článek

Více než dva milióny návštěvníku získala na svém blogu devítiletá dívka, která se na něm věnovala kvalitě školní stravy. Nejdříve to bylo jen v rámci školního projektu, dívku však začala činnost bavit a rozhodla se v ní s podporou svých rodičů i školy pokračovat. Ve čtvrtek jí však místní radnice zakázala stránky provozovat.

To vyvolalo obrovskou vlnu nevole nejen mezi širokou veřejností, ale i u mnoha známých osob. Zastal se jí i světoznámý kuchař Jamie Oliver, ke kterému byla sama přirovnávána kvůli své snaze propagovat ve škole zdravou a zároveň výživnou stravu. Na stránkách navíc spustila i charitativní projekt, který vydělal v přepočtu více než čtvrt miliónu korun na stravu pro hladovějící děti.

Otec se do radnice tvrdě pustil

Radnice se rozhodla nechat zastavit sedm týdnů běžící blog poté, co se o něm začalo psát v novinách. Navzdory velkému úspěchu a velké podpoře ze strany nejmenované školy, rozhodli úředníci Argyllu a Bute o tom, že blog způsobuje oblasti negativní publicitu. Rozhodnutí přitom malou dívku silně rozesmutnilo, protože se ve své činnosti vyžívala a stala se její největší zábavou.

Foto: Martha Payneová/NeverSeconds blog

Toto jídlo hodnotila dívka velmi slabě. Potěšilo ji však, že v něm nebyl žádný vlas.

Devětatřicetiletý otec dívky Dave považuje rozhodnutí radnice za vysoce nešťastné a neskutečně krátkozraké. Dovolil si i přirovnání, že něco takového by se mohlo stát snad jen v komunistické Číně. Stěžují si ale i fanoušci blogu, kteří se zájmem sledovali stav běžné školní kantýny v západním Skotsku.

Poslední jídlo ohodnotila nejvyšší známkou

Mezi lidmi už putují petice za opětovné spuštění blogu a pro zrušení zákazu už se vyjádřil mimo jiné i skotský ministr školství Mike Russell, který označil krok radnice jako "pitomý". Dodal, že si tím dala radnice vlastní gól, protože tím jen vyvolala silnější vlnu kritiky, protože samy fotografie vypráví příběh o tom, jakou kvalitu jídlo má.

"Jistě, že z toho nemá radost. Když jako rodič řeknete dítěti, aby něco přestalo dělat, musíte mu k tomu dát dobrý důvod a jasné vysvětlení. A já si opravdu nejsem jistý, že to bylo v tomto případě ze strany vedení radnice učiněno. Vím, že některé fotografie nevypadaly chutně, ale poslední jídlo třeba ohodnotila známkou 10/10. Chápu, že to přineslo jistý tlak a zájem médií," připustil otec.

Odborníci: Nejde o chybu jednotlivce, ale systému

Jeden britský deník přetiskl fotografie dívky s výzvou k vyhození kuchařek. Právě to byl podnět k tomu, že radnice zakázala blog malé dívky, kteří mnozí odborníci oceňovali vzhledem k férovosti a objektivním důvodům dívčina hodnocení. Podle některých odborníků přitom nejde o selhání jedné školní restaurace, ale o nevyhovující stravovací systém dětí v celé zemi.

Dívka na svém blogu dokonce i zveřejňovala fotografie školních obědů ze světa, které jí zasílali fandové jejího blogu. Povětšinou vypadaly lákavěji než ty britské. Radnice se k nastalé situaci v pátek nevyjádřila. Již dříve ale vydala prohlášení, ve kterém bránila servírovaná jídla s tím, že plně korespondují s národními stravovacími standardy.

Reklama

Výběr článků

Načítám