Hlavní obsah

Kandidující Mexičanka se v předvolební kampani nafotila nahoře bez

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Guadalajara

Levicová kandidátka do kongresu ve městě Guadalajara v mexickém státě Jalisco způsobila velký poprask. Nechala se totiž v rámci předvolební kampaně vyfotit nahoře bez. Fotografie se pak s heslem "odvažte se vytvořit nový projekt národa bez předsudků" objevila ve městě na billboardech.

Mexičanka kandidující do kongresu se nechala vyfotit na předvolební billboardy nahoře bezVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Čtyřiatřicetiletá profesorka filozofie na univerzitě v Guadalajaru Natalia Juarezová se snaží dostat do mexického kongresu jako členka levicově orientované demokratické revoluční strany (PRD).

Aby ve volbách 1. července, kdy se bude vybírat nový prezident a ještě se bude volit 128 senátorů a 500 poslanců, uspěla, vyrazila tvrdě do boje. Odmítla se nechat svázat konzervativními názory a rozhodla se opravdu odvážnou cestou oslovit zejména mladé lidi.

Mladí versus konzervativci

"Když jsem se takto odhalila, věděla jsem, že se to nebude všem zdát vhodné. Také jsem si ale byla vědoma toho, že část populace se snaží vidět věci jinak, jsou to především mladí lidé. Zvláště ti, kteří se chystají k volbám poprvé, se budou o můj návrh zajímat a podpoří mě," odhodlaně uvedla pro agenturu Reuters Juarezová.

"Na druhou stranu musím brát v potaz i více konzervativní část společnosti. Každý ví, že Guadalajara a celé Jalisco jsou konzervativní oblasti. Objevily se tedy negativní reakce a zazněla na můj účet silná slova i nelítostná až urážlivá vyjádření. Vím ale, že konzervativní lidé nikdy nebudou volit stranu PRD, i kdybych rozdávala růžence a bible a slíbila, že do škol zavedeme hodiny náboženství," dodala odvážná Mexičanka.

Na billboardu není nic špatného

Juarezová však není na předvolební fotografii sama, po jejím boku stojí šest dalších žen, mezi nimiž jsou její stoupenkyně a pracovnice kampaně.

"Řekla jsem si, že je to dobrý projekt. Nemyslím si, že by na té fotce bylo něco špatného. Na druhou stranu se domnívám, že to má hodně co do činění s ženskými právy. Jako žena to tedy vidím pozitivně. Nikdo mě k tomu nenutil," uvedla Yedith Orozcoová, která pro kampaň také pózovala.

Další billboard z pobuřující kampaně zobrazuje čtyři páry nohou a heslo: "Je lepší, aby tisíce z nás udělalo jeden krok dopředu, než aby po nás jeden vůdce tisíckrát šlapal".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám