Hlavní obsah

Koupila si náramek a její život se proměnil v noční můru

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bridport

Čtyřicetiletá Britka si stěžuje, že jí „otrávený“ náramek, zakoupený přes internet, zničil život. Dva roky trpěla hnisavými záněty, kopřivkami a v neposlední řadě také halucinacemi. Během té doby ztratila přítele, práci, domov, a dokonce byla hospitalizována kvůli mentálním obtížím.

Foto: Profimedia.cz

Britka dva roky trpěla fyzickými i psychickými obtížemi. Nyní zjistila, že za to mohl náramek z jedovatých semen.

Článek

Dvojnásobná matka Jo Wollacottová z Bridportu v anglickém Dorsetu si v uplynulých dvou letech prošla krušnými časy, které zprvu sváděla na smůlu. Pak ale zjistila, že přírodní náramek, který celou dobu nosila, obsahuje nebezpečný toxin.

Byl totiž vyroben z červenočerných semen rostliny s názvem sotorek obecný, která obsahuje látku zvanou abrin. Při požití mohou pouhé tři mikrogramy tohoto toxického proteinu, který se uvolňuje při poškození pevné slupky semen, přivodit smrt. Je dokonce mnohonásobně účinnější než takzvaný buněčný jed ricin.

Foto: Profimedia.cz

Černočervená semena sotorku obecného se používají k výrobě šperků a růženců, ač obsahují velmi jedovatou látku zvanou arbin

Náramky z jedovatých semen, které měly nést poselství lásky, stály Wollacottovou pouhou jednu libru za kus (30 korun). Proto jich v dubnu 2010 zakoupila na aukčním portálu eBay víc, jeden si připnula na zápěstí, jeden si schovala a další prodala.

„O několik týdnů později se mi v puse udělal velký zánět. Měsíc nato mi po celém těle vyrašila kopřivka. Celé léto jsem pak měla fyzické obtíže, trpěla jsem průjmy a zvracením, sváděla jsem to ale na ošklivou virózu. Pak se mi však život začal vymykat z rukou,“ uvedla v tomto týdnu pro deník Daily Mail Wollacottová.

Rozchod, dluhy, nemocnice

Rozešla se s přítelem, kvůli zdravotním obtížím přestala podnikat s návrhy mozaik, musela prodat auto i dům. Začala se dostávat do halucinogenních stavů a její mentální stav se zhoršoval natolik, že byla v prosinci 2010 hospitalizována na klinice v Dorchesteru.

„Byla jsem v nemocnici několik dní s halucinacemi. Nevěděla jsem, co se to děje. Lékaři nebyli schopni určit, co je v nepořádku, a nevěděli, jak mě léčit. Mysleli si, že jsem na drogách, ale všechny testy byly negativní,“ popsala Wollacottová.

Foto: Profimedia.cz

Záněty, vyrážky, halucinace, to všechno trápilo 40letou Wollacottovou celé dva roky, než zjistila proč

Různé obtíže přetrvávaly v průběhu celého roku 2011, dokud se v listopadu definitivně nerozhodla, že polorozpadlý náramek uloží do krabičky. Od té doby se její psychický stav začal zlepšovat a přestala se cítit i fyzicky špatně. Koupila si nové auto a nastartovala novou kariéru ve výrobě hraček.

Do souvislosti s náramkem si to však dala až poté, co její syn přišel ze školy s výstražným dopisem, který upozorňoval na podobné přírodní šperky.

„Na obrázku v dopise byl stejný náramek jako ten můj. Nemohla jsem tomu uvěřit. Když jsem zjistila, že halucinace patří k vedlejším účinkům otravy těmi ‚korálky‘, začala jsem si věci spojovat. Můj život je nyní mnohem lepší a jsem na 99 procent přesvědčená, že je to díky tomu, že už ten náramek nenosím,“ dodala na závěr Wollacottová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám