Hlavní obsah

Český pár objevil na Filipínách krysu, která už měla být vyhynulá

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dinagat

Krysa dinagatská patří mezi největší hlodavce světa. Žije jen na malém filipínském ostrově Dinagat. Doposud byla chycena pouze jednou v historii, před 37 lety. Tento druh patří mezi kriticky ohrožené a byl dokonce považován za vyhynulý až do začátku letošního roku, kdy se českému páru vědců podařilo natočit videozáznam tohoto unikátního živočicha.

BEZ KOMENTÁŘE: Krysa dinagatská natočená na ostrově DinagatVideo: Pro Novinky Milada Řeháková

 
Článek

Krysa dinagatská patří do skupiny tzv. „obláčkových krys“, tedy myšovitých hlodavců žijících jen na Filipínách, kteří dorůstají délky 30 až 70 centimetrů. Jsou to noční zvířata a nejčastěji je zahlédnete na stromech. Doposud bylo toto stvoření známé pouze z jednoho jediného odchytu v roce 1975. Od té doby po něm pátralo mnoho vědeckých expedic, bohužel bezúspěšně.

To se změnilo začátkem roku 2012, kdy český programátor Václav Řehák doprovázející svou ženu zooložku Miladu na výzkumu nártounů filipínských zahlédl velikou chlupatou šedohnědou krysu s nápadným chlupatým černobílým ocasem, jak pomalu prolézá podrostem. Ztracený druh byl vědecky zdokumentován o týden později a přímo v terénu byly pořízeny fotografie a videonahrávky, což se u krysy dinagatské podařilo vůbec poprvé.

Foto: archiv Milady Řehákové

Milada a Václav Řehákovi v terénu

Tento druh žije pouze na malém ostrově Dinagat na Filipínách, kde těžba dřeva a nerostných surovin vážně ohrožuje místní přírodu. Na celém ostrově existuje pouze jedna malá lokálně chráněná oblast. Proto vědci, včetně českého páru a expertů z Nadace na ochranu filipínské biodiverzity, pečlivě připravují další ochranářské plány společně s místní vládou a úřadem ochrany životního prostředí.

“Musíme pečlivě zvážit další kroky, které povedou k účinné ochraně tohoto znovuobjeveného druhu. Místní lidé by měli být hrdí na výjimečnost tohoto druhu, který se nevyskytuje nikde jinde na světě, a měli by být do jeho ochrany aktivně zapojeni,“ zdůraznila Milada Řeháková.

Foto: William Oliver

Krysa dinagatská namalovaná na základě nálezu v roce 1975.

Informace o tomto jedinečném objevu byly poprvé představeny odborné veřejnosti na symposiu Wildlife Conservation Society of the Philippines zahájeném ve středu 17. dubna na Filipínách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám