Hlavní obsah

Pětadvacet hasičů vyrazilo na pomoc rackovi, nepomohl mu ani jeden

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Oddělení londýnských hasičů nyní musí obhájit svůj postup, kdy do akce na záchranu racka z mělkého jezírka vyslalo pět posádek po pěti členech ve třech hasičských vozech. Ještě absurdnější navíc je, že ani jeden z hasičů kvůli velkému bezpečnostnímu riziku rackovi nepomohl. Opeřenec se tak záchrany dočkal až od dobrovolníka z centra ochrany zvířat.

Foto: Metro.co.uk

Záchrany racka se musel ujmout 20letý Adam Briddock, 25 přivolaných hasičů odmítlo vstoupit do vody

Článek

V sobotu odpoledne přišlo na tísňovou linku hlášení, že se v jednom z jezírek parku Carshalton Ponds na jihu Londýna pohybuje racek zamotaný do kusu igelitu. Reakce hasičů byla přímo ohromující.

Přijelo jich 25, ani jeden ale nechtěl vlézt do vody. Báli se toho, že pod hladinou může číhat nebezpečí. Stáli tedy stranou a jen se dívali, jak racka z igelitu během deseti minut vysvobodil 20letý ochránce zvířat Adam Briddock, který pracuje v centru pro zvířata v nedalekém Beddingtonu. Stačily mu k tomu jen holínky.

Přísná pravidla

Ve čtvrtek večer londýnská hasičská brigáda popřela, že by byla jejich reakce v jakémkoli směru přehnaná. Podle nich šlo naopak o standardní postup při záchraně z vody, který přesně odpovídá striktním protokolům.

„Když přijde hlášení, nikdy nevíme, co nás tam venku čeká. O postupu se rozhodujeme, až když dorazíme na místo,“ řekl mluvčí hasičů.

„V tomto případě naši muži pospíchali do akce, aby nakonec zjistili, že vyrazili k rackovi s igelitovým pytlíkem kolem nohy, který si vcelku spokojeně plaval kolem a nejevil žádné známky ohrožení. Očividně to nebyl stav nouze, proto hasiči nechali záchranu na místní ochránce zvířat a rychle vyklidili prostor,“ dodal mluvčí.

Komediální scéna

Faktem ale zůstává, že celá scéna musela na přihlížející působit absurdně až komicky.

„Dorazilo pět posádek, ale kvůli protokolům nemohl nikdo z nich do vody. Pravidla na ochranu zdraví jsou opravdu bláznivá, zvlášť když zvážíte, že tam bylo vody jen asi tak po pás,“ uvedl pro deník Daily Telegraph Ted Burden, manažer stanice ochránců zvířat v Beddingtonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám