Hlavní obsah

Případ záhadného zmizení nejslavnější pilotky všech dob se opět otevře

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington D.C.

Byla průkopnicí létání a ve svém oboru předčila i mnohé muže. Před 75 lety ale při obletu zeměkoule beze stopy zmizela. Odkaz Amelie Earhartové je však stále živoucí, proto bude obnoveno pátrání po jejím letadle. V úterý to na tiskové konferenci ve Washingtonu přislíbila ministryně zahraničních věcí Spojených států Hillary Clintonová.

Vědci opět rozjedou pátrání po stroji nejslavnější letkyně, která před 75 lety zmizela nad PacifikemVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Americká letkyně Amelie Earhartová se zapsala do povědomí veřejnosti jako první žena, která sama přeletěla Atlantik v roce 1932. S několika dalšími podobnými úspěchy za sebou se navíc rozhodla obletět svět v oblasti rovníku.

S navigátorem Fredem Noonanem však při tomto pokusu 2. července 1937 zmizeli. Vzlétli z Nové Guineje a mířili na neobydlený Howlandův ostrov. V tu chvíli měli za sebou už 35 tisíc kilometrů a před sebou jen závěrečných 11 tisíc. Spojení s letadlem se ale nedlouho po startu přerušilo.

Pátrat se začne v červnu

Vědci připouští, že se odvážné dvojici mohlo podařit přistát na nějakém z okolních ostrovů. Stejně tak ale letci se strojem Lockheed Electra mohli spadnout rovnou do oceánu. V roce 2010 se zdálo, že je záhada vyřešena, když byly na ostrově Nikumaroro nalezeny jisté ostatky. [celá zpráva]

Stroj se ale nalézt nepodařilo. V červnu chce proto podle agentury Reuters americká skupina TIGHAR, která se zabývá hledáním historických letounů, obnovit pátraní. Plánuje, že tak konečně vyjasní zbylé otázky kolem zmizení slavné letkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám