Hlavní obsah

Svět má novou největší knihu, váží stejně jako Škoda Superb

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubaj

Spojené arabské emiráty jsou plné bohatství a megalomanských staveb a projektů. Asi tedy není překvapující, že právě v Dubaji lze od této středy spatřit největší knihu světa. Jmenuje se „Toto je Mohamed“ a zápisu v Guinnessově knize rekordů se dočkala 27. února letošního roku.

BEZ KOMENTÁŘE: V Dubaji vystavují největší knihu na světě, váží 1,5 tuny

 
Článek

Kniha popisující život islámského proroka Mohameda je opravdový gigant. Na délku měří pět metrů, je široká 4,03 metru a váží 1,5 tuny, stejně jako třeba auto Škoda Superb. Jejím tvůrcům trvalo 16 měsíců, než své dílo v hodnotě 2,99 miliónu dolarů (56 240 000 korun) dokončili.

Turné po světě

Dubaj však není jediným místem, kde se obří kniha, jejíž biografický obsah tvořili učenci ze Saúdské Arábie tři roky, představí. Dále totiž poputuje do Kuvajtu, Kataru a Egypta, stejně jako do vybraných zemí v Evropě a Americe. Mohou si ji tak prohlédnout a dokonce i podepsat zájemci z nejrůznějších koutů světa.

Po velkém turné se nakonec kniha vrátí do Spojených arabských emirátů, konkrétně do Abú Zabí, kde se stane součástí trvalé expozice.

Kopie v různých jazycích

V současné době už podle agentury Reuters bylo vytvořeno více než 500 000 zmenšených kopií v arabštině. Podle odborníka na mezinárodní vztahy Hussama Hámida by ale v budoucnu měly vyjít obdobné publikace také v dalších jazycích jako je angličtina, francouzština nebo čínština.

Reklama

Výběr článků

Načítám