Hlavní obsah

V Británii odstřelili chladicí věže elektrárny

Novinky, Zuzana Křesťanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Richborough

Tři obrovské chladicí věže vzaly za své při nedělní demolici někdejší uhelné elektrárny v britském Richborough. Spolu s nimi byl zbourán i 127 metrů vysoký komín. Během pár vteřin se vše proměnilo v tuny betonových trosek, informoval server Huffingtonpost.co.uk.

BEZ KOMENTÁŘE: Chladicí věže se poroučely k zemi jedna po druhé

 
Článek

Téměř sto metrů vysoké věže spolu s ještě vyšším komínem dominovaly obzoru přes 50 let. Na jejich demolici se proto také přišly podívat stovky lidí. Exploze, které následovaly v krátkých časových intervalech, srovnaly se zemí nejdříve jednotlivé věže a na závěr i komín.

BEZ KOMENTÁŘE: Pohled na demolici z jiného úhlu

Elektrárna na místě vyrostla na přelomu padesátých a šedesátých let minulého století, do provozu byla uvedena v roce 1962. Po dvou letech přešla z uhlí na topný olej, v roce 1996 byla ale definitivně z provozu vyřazena. Její demolice probíhala po částech průběžně do roku 2000, věže a komín však zůstaly na místě. Jejich bourání předcházely dvouleté přípravy.

„Je to smutné, že už tady není. Protože mi to vrací zpět vzpomínky na mé mládí. Moje matka zemřela době, kdy probíhala výstavba,“ uvedl třiaosmdesátiletý John Jones, který se podílel na stavbě komína.

Elektrárna se stala také oblíbenou filmovou dominantou. Naposledy v roce 2008, kdy se v jejím okolí natáčel snímek Malý Rambo.

Reklama

Výběr článků

Načítám