Hlavní obsah

Severokorejští harmonikáři hrají v unikátním klipu hit Take On Me

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severokorejský režim se zpravidla zcela izoluje od "škodlivých" vlivů kapitalistických kultur, ale pravidla mají i své výjimky. Pětice severokorejských harmonikářů na internetu zaujala způsobem, jakým hraje klasiku od skupiny A-ha Take On Me, který slavil úspěchy v hitparádách v 80. letech.

Hit Take On Me v podání severokorejských harmonikářů

 
Článek

Výjimečné záznam pořídil v severokorejském hlavním městě Pchjongjangu v prosinci norský umělec Morten Traavik, který jej počátkem února umístil na internet. Neváhal a hudebníky pozval na hudební a umělecký festival Barents Spektakel, který se v Norsku koná už v tomto týdnu.

Do skandinávské země už 11 hudebníků z KLDR skutečně dorazilo a jejich podání hitu Take On Me bude součástí vystoupení. Festival už navštívila v loňském roce dvoučlenná delegace ze Severní Koreje, která se usnesla, že je pro hudebníky dobré vidět také jiná místa. Pro deník BarentsObserver uvedli, že v rámci tohoto festivalu doufají v kulturní výměnu mezi KLDR a Norskem.

Traavik a dva režiséři na festivalu zinscenují s pomocí 250 místních lidí vystoupení, založené na typických severokorejských masových hrách, kdy lidé zdvihají barevné desky a vytváří tak různé obrazce.

Reklama

Výběr článků

Načítám