Hlavní obsah

Lékaři zázračně zachránili dítě, které se narodilo bez krve

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maidstone

Britským lékařům se povedl husarský kousek. Zachránili život malému Oliveru Morganovi, který se narodil prakticky bez jakékoliv krve. Život mu zachránila okamžitá transfúze a poté série správných kroků ve správný čas.

Foto: Profimedia.cz

Lékaři odvedli při záchraně dítěte skvělou práci. Ilustrační foto

Článek

Kritický chlapcův stav způsobila vzácná choroba, která z jeho těla už v děloze vysála takřka veškerou krev. Doktoři se obávali, že se dítě rodí už mrtvé, protože celých 25 minut nebyli schopni najít srdeční puls. Po narození dítěti dali okamžitě kyslík, jemnou masáž srdce a krevní transfúzi. Vše se rázem začalo otáčet k lepšímu.

Z Olivera je nyní šťastné a hlavně zdravé 15měsíční batole, ze kterého mají rodiče Jeff a Katy obrovskou radost.

Císařský řez jedinou šancí

"Porod Olivera pro mě byl velmi traumatizující. Dokonce tak, že jsem až do teď nebyla schopna o tom příběhu mluvit. Narodil se prakticky mrtvý a neměl v sobě žádnou krev. Přesto tady se mnou nyní sedí a směje se na mě. Lékaři ho dokázali oživit a já jim za tento dar nikdy nebudu moci dostatečně poděkovat," řekla 36letá Katy Morganová z městečka Maidstone v hrabství Kent.

Oliver takřka vykrvácel kvůli komplikaci známé jako vasa praevia, kdy se v děloze zformuje v nevhodném místě žilka navíc. Ta Katy praskla v půli 38. týdne těhotenství. Žena byla okamžitě hospitalizována a lékaři museli okamžitě přikročit k císařskému řezu.

Podchladili ho na 33°C

Lékaři okamžitě po porodu, ke kterému došlo v 5:12 ráno, přikročili k resuscitaci a transfúzi. První slabé údery srdce se podařilo u chlapce cítit až o celých 25 minut později. Síla byla však stále intezivnější v závislosti na objemu krve, kterou mu lékaři načerpali do těla.

Chlapec skončil na dětské jednotce intenzivní péče, kde mu lékaři snížili teplotu na 33°C, aby snížili riziko vnitřních zranění. Zajistili tak, že krev proudila více do srdce a mozku než do kůže. Po třech dnech ho pak postupně uvedli do běžné lidské teploty. Po pouhých 11 dnech pak mohl Oliver se svými rodiči domů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám