Hlavní obsah

Uprostřed Londýna zářilo malé Slunce, mělo lidem zpříjemnit začátek týdne

Novinky, Jakub Herzán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Londýn se v pondělí mohl pochlubit skutečnou raritou, a to vlastním sluncem. Přímo v centru britské metropole, na náměstí Trafalgar, se „vznesla“ velká, člověkem vytvořená oranžová koule. Tzv. Trafalgarské slunce mělo vyvážit chlad a šeď zimy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Londýně si uprostřed náměstí nainstalovali slunceVideo: Reuters

 
Článek

„Trafalgarské slunce“ bylo výtvorem předních britských umělců, kteří tak na sebe chtěli upozornit. Jeden z nich, Andrew Shoben, řekl, že s kolegy přemýšleli, jak by lidé mohli co nejlépe prožít kus umění na vlastní kůži.

„Hledali jsme cestu jak komunikovat s lidmi pomocí umění, jak je nechat prožít umění tak, aby bylo příjemné. A řekněte, co by mohlo být v zimě příjemnějšího než slunce?“

Dílo zářilo jasem 60.000 žárovek. Někteří lidé si dokonce přinesli lehátka, sundali teplé zimní oblečení a užívali si nevšedního zážitku. I přesto šlo umělcům hlavně o psychologický efekt, sluneční světlo v jednom z nejstudenějších dní zimy bylo pro všechny velmi příjemnou událostí a ještě příjemnějším začátkem pracovního týdne.

„Slunce“ zářilo na náměstí po celý den a bylo nastaveno na vlastní „západ Slunce,“ ten začal o tři hodiny později, nežli ten skutečný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám