Hlavní obsah

UNESCO vyškrtlo ze svého seznamu vídeňské plesy kvůli neonacistickému bálu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Ples ve Vídeňské státní opeře se sice bude konat i letos, ovšem nebude už akcí zapsanou v seznamu kulturního dědictví UNESCO jako rakouská tradice. Stejný osud stihl také ostatní vídeňské plesy. Kompletně vyškrtnuty ze seznamu byly kvůli jednomu z bálů, kolem kterého panují podezření z podpory extremismu.

Článek

Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) vyškrtla ze seznamu nehmotného kulturního dědictví tradiční vídeňskou plesovou kulturu, jejíž součástí je i ples Vídeňského korporačního kruhu (WKR). Ten sdružuje nacionalisticky orientované buršácké spolky. Informovaly o tom agentury AP a APA.

Světová organizace kvůli tomu vyškrtla celý seznam tradičních vídeňských plesů, tedy i slavný ples v opeře nebo plesy filharmoniků a kavárníků. Vídeňská komise UNESCO k vyškrtnutí přistoupila po kritice jednoho z plesů WKR, na němž se údajně sešli neonacisté z Německa a Rakouska. UNESCO v pátek označila zařazení kontroverzního plesu na svůj seznam v roce 2010 za "velkou chybu".

Na seznam se možná časem vrátí

"Litujeme, že jsme při podání žádosti přehlédli činnost plesu WKR a rozhodli jsme se okamžitě ze seznamu vyškrtnout celý seznam tradičních vídeňských plesů," oznámila ve čtvrtek prezidentka rakouské komise UNESCO Eva Nowotná.

Zastřešující kontaktní výbor vídeňských tradičních plesů nyní může ze svého dosavadního programu čítajícího 21 plesů bály WKR vyřadit.

Pokud by zkrácený seznam vyhovoval základním hodnotám a principům UNESCO, zdůrazňujícím toleranci a respektování ostatních kultur a úctu ke kulturní různorodosti, mohla by se vídeňská plesová kultura na seznam UNESCO vrátit, uvedla Nowotná.

Bál se koná na výročí osvobození Osvětimi

Zvláštní náboj má krok UNESCO právě nyní, v době vrcholících příprav dalšího ročníku plesu WKR, jenž se má ve vídeňském Hofburgu uskutečnit 27. ledna, v den výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi.

Hofburg své slavnostní sály letos WKR poskytne naposledy. Protestní iniciativa několika nevládních organizací, církví a stran plánuje na 27. ledna na náměstí Hrdinů před Hofburgem manifestaci proti rasismu, antisemitismu a pravicovému extremismu.

Organizátoři buršáckých plesů jakékoli napojení na krajní pravici odmítají. Buršácké spolky byly zakládány hlavně v 19. století jako studentská bratrstva - sdružení univerzitních studentů inspirovaných tehdejšími liberálními a nacionalistickými myšlenkami. Tato sdružení dodnes působí v Německu, Rakousku a v Chile.

Reklama

Výběr článků

Načítám