Hlavní obsah

Britové odhalili tajemství pohybu nejznámějšího agenta všech dob

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Beaulieu

James Bond je bezpochyby nejznámějším agentem, který ovládl filmová plátna. Jeho nesčetné akční mise se odehrávaly na souši, ve vzduchu i ve vodě. Aby však mohl své kousky provádět, musel mít k dispozici nepřeberné množství dopravních prostředků. Výběr těch nejlepších je možné od úterý vidět na výstavě věnované 50. výročí od natočení první bondovky „Dr. No“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britové zahájili výstavu dopravních prostředků slavného špióna Jamese BondaVideo: Reuters

 
Článek

Poprvé v historii se veřejnosti otevřela výstava, na které je k vidění 50 různých dopravních prostředků z filmů o fiktivním špiónovi Jamesi Bondovi. Během natáčení mu pomáhaly při chytání padouchů a teď se přesunuly do muzea v anglické vesnici Beaulieu nedaleko Southamptonu.

V popředí výstavy "Bond in Motion" (Bond v pohybu) stojí ikona, Aston Martin DB5, který řídil agent 007 v podání Seana Conneryho ve filmu Goldfinger (1964). Přehlédnout však nelze ani Lotus z filmu Špión, který mě miloval (1977), ve kterém si zahrál hlavní roli Roger Moore. Vedle automobilů se však objevila například i ponorka ve tvaru krokodýla z filmu Chobotnička (1983).

„Kolik jste měli tu čest vidět automobilů, které přežily seskok padákem, střílení nebo nejrůznější nehody? Já vždycky toužila po tom, které se umí pohybovat po vodě a neklesá ke dnu,“ řekla agentuře Reuters jedna z Bondových dívek Jenny Hanleyová, která se v roce 1969 objevila ve filmu V tajné službě Jejího veličenstva.

Bondovky jako výzva

„Práce na bondovkách je vždy výzva, vymýšlí se průkopnické efekty a kaskadérské kousky. Tvůrci pokaždé chtěli, aby se vše skutečně dělo i před kamerou, a pokračují v tom až do dnešních dnů,“ řekl vedoucí zvláštních efektů Chris Corbould.

Od roku 1962, kdy se James Bond z pera Iana Fleminga poprvé objevil na filmových plátnech, vzniklo 21 dalších oficiálních filmů. Výstava, která odhaluje některá tajemství ze zákulisí natáčení bondovek, bude otevřená veřejnosti do prosince 2012.

Reklama

Výběr článků

Načítám