Hlavní obsah

Vědci už znají přesnou barvu Mléčné dráhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že je Mléčná dráha, galaxie v níž se nachází naše Sluneční soustava, povětšinou bílá, astronomové vědí. Chtěli však barvu popsat přesněji, a tak srovnávali barvy hvězd z jiných galaxií. A přišli na to, že Mléčná dráha má barvu jarního sněhu hodinu před západem slunce, či hodinu po jeho východu.

BEZ KOMENTÁŘE: Mléčná dráha

 
Článek

"Pro astronomy je jedním z nejvýznamnějších parametrů barva galaxie," řekl podle BBC Jeffrey Newman z univerzity v Pittsburghu na 219. setkání Americké astronomické společnosti. Vědci se pomocí barev dozvídají, jak jsou hvězdy staré, jak se formovaly dříve a jak to dělají dnes.

Hvězdy v jiných galaxiích zkoumali, aby zjistili, jak vypadá Mléčná dráha při pohledu zvenčí. Podle Newmana vidí lidé Mléčnou dráhu, přesněji rameno galaxie jen "zevnitř" a barva hvězd je ovlivněna atmosférou a prachem.

Newman společně s jedním ze svých studentů Timem Licquiem porovnal data o Mléčné dráze s informacemi o jiných galaxiích.

"Když se podívám na čerstvý jarní sníh s velkými vločkami asi hodinu před západem slunce nebo hodinu po východu, pak uvidím stejné barevné spektrum jako astronom, který se bude z jiné galaxie dívat na Mléčnou dráhu," popsal Newman.

Z toho podle něj plyne, že galaxie není ve stadiu zrodu ani není blízko zániku. "Je někde mezi. Éra, kdy se hvězdy formují, pomalu pomíjí," doplnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám