Hlavní obsah

Ženě ležela 25 let v žaludku propiska, stále byla funkční

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exeter

Šestasedmdesátiletá britská důchodkyně nedávno dorazila k lékaři s bolestmi v oblasti žaludku. Vyšetření na CT k velkému překvapení všech zúčastněných odhalilo, že má žena v těle propisku, kterou omylem spolkla před 25 lety. Možná ještě kurióznější na tom ale bylo, že propiska i po dlouhých letech v žaludku zůstala funkční.

Foto: Profimedia.cz

Propiska ležela v žaludku 76leté důchodkyni dlouhých 25 let

Článek

Pacientka, jejíž jméno nebylo zveřejněno, nedopatřením v roce 1986 spolkla propisku, když se pokoušela zkontrolovat své krční mandle. Jak si držela jazyk dole, propiska jí sklouzla do krku. Tehdy 51letá žena okamžitě pospíchala do nemocnice, aby jí lékaři cizí těleso vyndali.

Manžel ani lékaři jejímu příběhu ovšem neuvěřili, protože rentgenové snímky žádný cizí předmět neodhalily. Žena tak opustila nemocnici a na celou záležitost zapomněla. Po 25 letech ji ovšem začaly trápit bolesti v břišní oblasti, průjmy a úbytek váhy. Navštívila proto gastroenterologa v nemocnici v anglickém Exeteru.

Funkční i po 25 letech

Vyšetření odhalilo, že její bolesti způsobily zanícené části tlustého střeva. Snímky z počítačové tomografie pak navíc ukázaly v jejím žaludku cizí těleso, které nápadně připomínalo propisku. Důchodkyně proto podstoupila operaci v plné narkóze, při které jí lékaři umělohmotný psací nástroj z těla odstranili.

K velkému překvapení byla propiska v podstatě neporušena a i po 25 letech v žaludku stále fungovala. Z žertu s ní proto lékaři pacientce napsali jednoduchý vzkaz „hello“ (ahoj).

Foto: Profimedia.cz

Psací náčiní, které měla důchodkyně čtvrt století v těle, zůstalo po celou dobu funkční

„Na základě pozdějšího dotazování si důchodkyně vzpomněla na příhodu s propiskou, která se stala před 25 lety,“ stálo v lékařské zprávě, která byla zveřejněna v britském lékařském časopise.

„Tento případ ukazuje, že prostý rentgenový snímek břišní oblasti nemusí odhalit umělohmotné objekty. Proto se někdy vyplatí věřit verzi pacienta, jakkoli se může zdát nepravděpodobná,“ stálo na konci zprávy.

Obtíže způsobilo zánětlivé onemocnění

Podle pozdějších zjištění ovšem byla pravou příčinou pacientčiných symptomů takzvaná divertikulitida, tedy zánětlivé onemocnění tlustého střeva, které je u starých lidí poměrně časté.

Reklama

Výběr článků

Načítám