Hlavní obsah

V plzeňské zoo přibudou další šelmy

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Plzeňská zoologická zahrada v Plzni se již brzy bude moci pochlubit chovem dalších deseti velkých kočkovitých šelem. K páru berberských lvů, čínských levhartů a k zatím osamělému sibiřskému tygrovi Mauglímu by tak měla ještě přibýt tygřice, párek gepardů a jako první se zřejmě nastěhuje dvojice sněžných levhartů.

Článek

"Právě pro ně dokončujeme prostorný skalní výběh a snad do léta by už mohl být zabydlený," řekl mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba.

Sněžní levharti neboli irbisové, jejichž domov jsou Himaláje, se do západočeské metropole zřejmě přestěhují ze zoo v Jihlavě nebo z některé z evropských zoo.

"S chovem nepočítáme. Budeme mít jen samce nebo samice a měli bychom sloužit jako určitá genetická banka tohoto kriticky ohroženého druhu," podotkl mluvčí.

Na nový výběh pro irbisy významně přispěla Západočeská energetika, která na tento účel věnovala tři čtvrtě miliónu korun. "Bez tohoto příspěvku by expozice patrně vůbec nevznikla a nebo jen po dlouhých peripetiích," uvedl Vobruba. 

Mauglí čeká na nevěstu

Nad dalšími šelmami se ale vznáší otazníky. Nevěsta pro Mauglího, který je v Plzni od prosince a nyní se jen opatrně seznamuje s novým prostředím, je sice už vybraná, zoo však zatím nemá tři sta tisíc korun na její přepravu z kanadského Calgary. A v případě páru gepardů je zatím jasné pouze to, v které části zahrady by se měli nacházet.

"Jejich výběh bude v dolní části areálu, tam, kde jsou nyní africké antilopy," připomněl Vobruba, podle něhož se však letos zcela jistě nezačne ani se stavbou. Ta zřejmě nebude laciná, nejrychlejší kočky světa totiž vyžadují své a mimo jiné si zakládají na oddělených ložnicích.

Reklama

Související články

Ještěři se na výstavě nechají i pohladit

Návštěvníci pobočky plzeňské zoo Akva-Tera, kde v úterý začala rozsáhlá výstava ještěrů, mohou podrbat třeba na břiše chameleóny, gekony, varany pocházející...

Výběr článků

Načítám