Hlavní obsah

Další záhada Mony Lisy: da Vinci prý do jejího portrétu ukryl i obrazy zvířat

Novinky, Zuzana Křesťanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rochester

Obraz Mony Lisy je opředen mnohými záhadami a teď k nim možná přibude další. Grafik a umělec Ron Piccirillo z amerického Rochesteru přišel s odvážným tvrzením. Na plátně totiž objevil skrytě namalovaná zvířata, uvedl server whec.com.

Článek

Mona Lisa patří se svým úsměvem k vrcholným dílům renesančního mistra Leonarda da Vinci. Světoznámé plátno ale možná ukrývá i obrazy zvířat, alespoň to tvrdí grafik Piccirillo. V rámci výzkumu použil starých uměleckých technik a zkoumal dílo z různých perspektiv. Při tom narazil na skrytá vyobrazení.

„Při výzkumu jsem si vzal obraz Mony Lisy, položil jsem ho na stranu a všiml jsem si, že tam je tvář opice a hlava lva,“ popsal. Obě malby se při pohledu na dílo nacházejí vlevo od Mony Lisy, a to v oblasti, kde jsou vyobrazeny hory. Lev i opice se přitom dívají směrem doprava.

To ale není všechno. Dalšího živého tvora našel Piccirillo ukrytého přímo za Monou Lisou. Jedná se o hlavu krokodýla, oko je vpravo za její postavou, otevřené čelisti vlevo. Při svém bádání se grafik opíral i o 500 let staré da Vinciho záznamy v jeho denících, kde se odkazuje na zvířata.

„Říkám tomu náhodný objev. Nevím, jak to, že jsem na to přišel zrovna já a nikdo jiný si toho nevšiml,“ dodal Piccirillo, jehož rodiče pocházejí z Itálie. Zda se jeho objev prokáže jako pravdivý, se ale teprve uvidí.

Da Vinci namaloval portrét Mony Lisy v rozmezí let 1503 až 1506. Originál visí v galerii Louvre v Paříži.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám