Hlavní obsah

Gorila Moja vyrazila z pražské zoo do Španělska

Právo, Stáňa Seďová

Gorilí samice Moja v úterý odpoledne odcestovala z Prahy do Španělska. Se symbolem pražské zoo se přišel rozloučit i primátor metropole Bohuslav Svoboda. Letadlo by mělo přistát v severošpanělském městě Cabarcén v úterý v podvečer. Odletu předcházely potíže s uspáním a následným umístěním zvířete do speciálního boxu.

Moya se stěhuje do ŠpanělskaVideo: Novinky

 
Článek

Do hangáru se s Mojou přišel rozloučit i primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS). Právě díky magistrátu byl totiž možný speciální letecký transport. „Moja je symbolem Prahy, proto to pro magistrát byla svým způsobem povinnost. Pražané si ji zamilovali, takže jsme, i když šetříme, cítili povinnost se postarat o významnou část nákladů. Jako gynekolog rozumím tomu, proč musí odjet. Přeji jí, aby mohla přestat brát antikoncepci a naplnila svůj život,“ prohlásil při loučení s gorilou Svoboda.

Foto: Milan Malíček, Právo

Převoz Moji začíná.

Pro Moju, první gorilí mládě narozené v Česku, se vedení zahrady podařilo sehnat letecký stroj ATR-42, menší turbovrtulový letoun vhodný pro kratší vzdálenosti, který létá zhruba ve výšce pěti kilometrů, takže let do severního Španělska by měl trvat kolem 3,5 hodiny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Gorilí samice Moja putuje do svého nového domova ve speciálním boxu

To nejlepší dostala Moja i pokud jde o posádku. Kapitánem letounu byl vybrán viceprezident letového provozu ČSA Marek Týbl. „Je pro nás ctí mít s sebou vlastní gorilu. U kolegů to vzbudilo velkou závist. Provedli jsme drobné technické úpravy. Byla nutná demontáž přepážky mezi prostorem pro cestující a zavazadlovým prostorem a odmontování dvou sedadel,“ popsal Týbl.

Díky speciálním úpravám byl box, kam ošetřovatelé gorilí samici naložili, umístěn přímo vedle sedaček týmu ošetřovatelů a doprovodu, kteří ji během cesty budou krmit a mluvit na ni, pokud bude potřeba uklidnit. Podle ošetřovatelů by téměř sedmileté gorilí samici neměly vadit turbulence. „Lidoopi snášejí lety dobře, takže nemáme obavy,“ řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Odlet doprovázely problémy

Box s podřimující Mojou dorazil v úterý dopoledne na letiště v červeném transportéru.  Ostře sledovaný transport začal ovšem poměrně dramaticky. Chvíli to vypadalo, že to budou muset ošetřovatelé vzdát a z převozu nic nebude.

Moja, od pondělka oddělená od své rodiny, byla natolik nervózní a vystresovaná, že se ji více jak půl hodiny nedařilo uspat.

„Veterinář Roman Vodička do ní vstřelil tři nebo čtyři šipky se sedativy, ale ona pořád ne a ne usnout. Nakonec se to tedy podařilo, ale už jsme se báli, že budeme muset vše odvolat. Po hodině byla uložena v boxu, kde ji veterinář opět probral, a nyní už míří na letiště,“ řekl Právu ředitel zoo, který Moju doprovodí až do španělské zahrady.

Reklama

Související články

V neděli se zoo rozloučí s Mojou

Historicky nejoblíbenější česká gorila Moja v téměř sedmi letech opustí svou rodinu a z pražské zoologické zahrady odcestuje do španělského Cabárcena.

Výběr článků

Načítám