Hlavní obsah

Letecké záběry výbuchu podmořské sopky na Kanárských ostrovech

Novinky, Markéta Klánská
La Restinga

U jižního cípu ostrova El Hierro, který patří mezi Kanárské ostrovy, autonomní španělské společenství, se probudila podmořská sopka. Tuto sobotu došlo k její erupci a ostrovem otřáslo zemětřesení o síle 4,3 stupně Richterovy škály. Sopka chrlila hmotu do výšky až 18 metrů.

Článek

Ostrov, na němž se nachází na 500 sopečných kuželů, se v posledních čtyřech měsících otřásl více než 10 000 slabšími zemětřeseními. První varování dostali místní obyvatelé už v červenci. To však byly jen malé otřesy, velké obavy vzbudila sopka až koncem září, když se její aktivita zvýšila na 150 otřesů během 24 hodin. Už v té době byli někteří obyvatelé ostrova ze svých domovů blízko moře evakuováni.

Když pak láva začala v sobotu vytékat do moře nedaleko přístavu La Restinga, byl vyhlášen žlutý, tedy druhý nejvyšší stupeň ohrožení. Všech 600 obyvatel přístavu La Restinga bylo evakuováno a nyní probíhá další vlna vystěhovávání z celé jižní oblasti ostrova.

Místní vláda dokonce uzavřela přístupové cesty do La Restingy. Lodě jsou naváděny pryč od místních vod a letadla dostala zákaz létat nad jižním cípem ostrova.

Na ostrově byl klid více než 200 let

Vědci spatřili ve vzduchu u přístavu takzvané pyroklasty, směsici plynu a tefry, tedy různorodé směsi sopečných hornin. Výzkumná loď, která sbírala vzorky, však byla zatím odvolána.

Zatím k poslední erupci na ostrově El Hierro došlo v roce 1793, tehdy trvala asi měsíc. Poslední sopečná aktivita na celých Kanárských ostrovech pak byla zaznamenána v roce 1971. V té době vybuchla sopka na ostrově La Palma, uvedl deník The Daily Mail.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám