Hlavní obsah

Amatérská raketa natočila zakřivení Země i vesmír z výšky 37 kilometrů

– Winnemucca
Novinky, Markéta Klánská

Raketový nadšenec Derek Deville spolu se svým týmem sestavil raketu, která v poslední zářijový den odstartovala z pouště Black Rock v Nevadě. Rychlostí až 3516 kilometrů v hodině vystoupala do výšky 37 kilometrů a po několika minutách v pořádku dopadla zpátky na zem. Záběry z videokamer, které byly k raketě připevněny, jsou jedinečné.

Článek

Qu8k (vyslovuje se Quake) je raketa, kterou připravil vystudovaný inženýr Derek Deville ve spolupráci se společnostmi Syntheon a Mayback. 30. září v 11:08 místního času pak tato čtyřmetrová raketa o hmotnosti 145 kilogramů odstartovala. Letěla rychlostí až 3516 kilometrů v hodině a během 92 vteřin se dostala ke svému vrcholu ve výšce 37 kilometrů nad mořem.

Videokamera na její palubě zachytila celý let. Je vidět okamžik, kde se modrá obloha proměnila v černý vesmír a nelze přehlédnout ani zakřivení Země. Díky velké nadmořské výšce pak lze jako na dlani pozorovat severní Nevadu a severní Kalifornii ve Spojených státech.

Po 8,5 minutách raketa dopadla na Zemi, pouhých pět kilometrů od místa, ze kterého odstartovala. Většina jejích součástek byla obnovena a raketa je tak připravena k dalšímu výletu do stratosféry, uvedl internetový server zaměřený na vesmír a astronomii, Universe Today.

Na tvůrce rakety možná čeká cena

Tvůrci rakety by mohli aspirovat na Carmackovu cenu, kterou uděluje John Carmack, zakladatel texaské společnosti Armadillo Aerospace. Ocenění ve výši 5000 dolarů (92 000 korun) dostanou ti, jejichž raketa vyletí od Země do výšky minimálně 30 kilometrů nad mořem. Její let ale musí být řádně zdokumentován, ideálně pomocí GPS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám