Hlavní obsah

Nejhorší škleb na světě nepřináší ostudu, ale slávu

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Egremont

Soutěžit se dá dnes prakticky ve všem, například i v křivení tváře do nejošklivějších grimas. Šampionát věnovaný této bláznivé disciplíně má dokonce už velmi dlouhou tradici, její počátky sahají až do roku 1267. Výhra v tomto světovém šampionátu dokonce vynesla některým jeho účastníkům titul „nejošklivější“.

Článek

O uplynulém víkendu se v Egremontu v anglickém hrabství Cumbria v rámci festivalu Egremont Crab Fair konal pravidelný šampionát v křivení tváře. Všichni soutěžící museli prostrčit hlavu chomoutem a předvést nejhorší grimasu, kterou jim jejich obličeje umožní.

Kategorii mužů již potřinácté v řadě vyhrál Tommy Mattinson, který se díky tomu pyšní zápisem v Guinnessově knize rekordů. V roce 2006 své škleby předváděl dokonce i před britskou královnou Alžbětou II.

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II. se dívá na šampióna ošklivých grimas, Tommyho Mattinsona

„I po těch dlouhých letech se stále klepu. Obávám se, že ta nervozita nikdy nezmizí, ale podle mě to není špatné znamení. Drobná tenze v nohou mě totiž nutí k lepším výkonům,“ řekl BBC Mattinson, který už týden před soutěží procvičoval a uvolňoval své obličejové svaly.

Kategorie žen má mladou královnu

V kategorii žen byla velkým lákadlem držitelka světového rekordu, 62letá Anne Woodsová z Egremontu, která vyhrála šampionát 27krát za sebou a získala tak titul ženy s nejošklivěji pokřiveným obličejem na světě. V minulém roce však měla na šampionátu zdravotní problémy a letos se vůbec nezúčastnila.

Titul tak v tomto roce převzala 24letá Claire Moffattová, která porotu ohromila tím, že vypoulila jazykem tvář a vykulila oči. Její relativně pohledný mladý obličej však zdaleka nemůže dosáhnout kvalit obličeje vrásčitého a bezzubého, jaký má třeba šampiónka Woodsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám