Hlavní obsah

Žena hravě porodila ve výšce deset kilometrů nad mořem

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Těhotná Aida Alamillová nastoupila do letadla, ačkoli měla termín porodu pouhých osm dní nato. Vyrazila na dlouhý let z Manily do San Franciska, ale ke svému velkému překvapení porodila už cestou. Letadlo tak opouštěla s novorozeným synem, který dostal jméno Kevin Ray Mar Francisco Domingo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Žena během čtrnáctihodinového letu porodila na palubě letadlaVideo: Reuters

 
Článek

Ošetřující lékař Alamillové dovolil cestování, ačkoli se nezadržitelně blížilo očekávané datum porodu. Žádné otázky na těhotnou ženu neměli prý ani pracovníci filipínských aerolinek.

„Dovolili mi cestovat, neboť jsem vůbec nic necítila. Neměla jsem žádné komplikace a bylo mi fajn,“ řekla agentuře Reuters Alamillová.

Avšak několik hodin před přistáním se nastávající matka zeptala letušky na velmi prozíravou otázku: „Kdyby se náhodou někomu stalo, že by v letadle porodil dítě, pomohli byste?“

„Samozřejmě, že bychom pomohli,“ zazněla odpověď z úst letušky.

Porod proběhl rychle a naprosto hladce

Alamillová se krátce poté odebrala na záchod a zjistila, že krvácí a pociťuje porodní bolesti. Personál v letadle ji odvedl do business třídy a začal zjišťovat, zda v letadle nesedí nějaký lékař nebo zdravotník. Na pomoc přispěchaly tři zdravotní sestry z řad cestujících a během pouhých 15 minut bylo dítě na světě.

Ačkoli má Alamillová další tři děti, uvedla pro agenturu Reuters, že porod jejího čtvrtého dítěte byl nejsnazší a nejrychlejší. Po přistání, tedy asi čtyři hodiny po porodu, na ni na letišti čekali lékaři, kteří ji převezli do nemocnice.

Děti se v letadlech rodí jen vzácně

Podle mluvčího letiště v San Francisku Mikea McCarrona jsou porody na palubě letícího letadla vzácností. Za svou více než 20letou kariéru se setkal jen s několika případy, které by šlo spočítat na prstech jedné ruky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám