Hlavní obsah

Nejrychlejší ferrari světa skončilo ve slaném jezeře

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejrychlejší ferrari na světě se svému majiteli vymklo kontrole a skončilo ve slaném jezeře. Zahir Rana při kanadském závodu řídil své speciálně upravené Edo Ferrari Enzo XX, jehož maximální rychlost dosahuje téměř 400 kilometrů v hodině - a potkal ho drobný incident.

Foto: Profimedia.cz

Nejrychlejší ferrari na světě skončilo ve slané vodě

Článek

Zahir Rana ztratil tento čtvrtek nad svým sportovním autem, které stojí více než 1,5 miliónu dolarů (27 miliónů korun), kontrolu. Než s ním sjel ze silnice do slané vody, otočil se ještě o 180 stupňů. Jako zázrakem se jemu ani jeho kopilotovi Rolandu Linderovi nic nestalo.

Foto: Profimedia.cz

Ačkoli se auto do slané vody téměř ponořilo, mnoho škod neutrpělo

„Své Enzo miluji a je pro mě tou nejlepší věcí na světě, ale přece jenom je to stále jen auto. S narůstající rychlostí přichází i určitý risk. Když se snažíte a jste zažraní do závodu, takové věci se prostě stávají,“ řekl deníku The Daily Mail Rana.

Podle Rana, prodejce super aut z Calgary v Kanadě, byl jeho exkluzivní vůz poškozen jen malinko a bude opraven. A dost pravděpodobně se dočká i vylepšení, aby se z něj stalo ještě silnější a výkonnější závodní auto.

„Miluji rychlost a jezdím nadoraz, stejně jako většina závodníků,“ dodal Rana.

Foto: Profimedia.cz

Zahir Rana z Calgary

Ferrari Enzo je nejextrémnější oficiálně vytvořené auto, které kdy z dílny společnosti v italském Maranello vzešlo. Zatím se jich vyrobilo pouze 400 kusů a mezi šťastné majitele patří například Ralph Lauren, Eric Clapton nebo Nick Mason.

Rana však vlastní jediný model svého druhu, který je založen na závodních autech FXX. Vzal si ho do parády německý expert na úpravy aut, Edo Competition. Síla 6,3 litrového motoru V8 tak byla rapidně zvýšena, zatímco váha auta byla snížena o 100 kg. Výsledkem je zrychlení z nuly na sto za 3,2 vteřiny a maximální rychlost přesahuje 385 kilometrů v hodině.

Závod Targa na Novém Foundlandu probíhá na uzavřených silnicích, je dlouhý 2200 kilometrů a trvá od 10. do 17. září. Tohoto kanadského motoristického svátku se účastní nadšenci z celého světa, ať už vlastní auta značky Mini nebo Ferrari.

Reklama

Výběr článků

Načítám