Hlavní obsah

Srostlí bratři si poprvé pohlédli do tváře, lékaři je úspěšně oddělili

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Memphis

Srostlí bratři Joshua a Jacob Spatesovi se narodili letos v lednu. Nejenže oba chlapci přišli na svět šest týdnů před termínem, byli k sobě navíc připojeni dolní částí páteře, což ještě víc snížilo jejich šance na přežití. Lékaři se tedy rozhodli, že je oddělí. Po úspěšné operaci se nyní mohou chlapci podívat jeden druhému do očí.

Článek

Osmiměsíční miminka z Memphisu v Tennessee měla štěstí v neštěstí. Narodila se jako siamská dvojčata, přičemž měla srostlou zadní část pánve a gastrointestinální trakt. Lékařům se je ale 29. srpna podařilo během třináctihodinové náročné operace oddělit. Podle chirurgů byla klíčem k úspěchu zejména praxe, neváhali tedy při nácviku použít i hadrové panenky.

Foto: Profimedia.cz

Siamská dvojčata Spatesovi krátce před náročnou operací

Ačkoli se matka chlapců, Adrienne Spatesová, nechala slyšet, že se oběma jejím potomkům daří dobře, Jacob ještě zcela vyhráno nemá. Zatímco Joshua už je pryč z jednotky intenzivní péče a pomalu se chystá domů, Jacob intenzivní péči stále potřebuje a bude muset navíc podstoupit několik dalších chirurgických zákroků.

Foto: Profimedia.cz

Bratři Joshua a Jacob si poprvé pohlédli do obličeje

„Joshua je na tom výborně, snad bude moci žít vcelku normální život. Jacob se naproti tomu potýká s vážnějšími srdečními problémy. Naši kardiologové však věří, že jejich léčba zabere,“ řekl v pořadu Today televize NBC jeden z chirurgů, doktor Max Langham.

„Kdybychom je ale neoddělili, za několik let by pravděpodobně zemřeli,“ dodal doktor Langham.

Šance na přežití nejsou u siamských dvojčat velké

Siamská dvojčata jsou vzácná, téměř třetina z nich navíc nepřežije déle než jeden den. A pokud počáteční obtíže přece jenom překonají, stejně jim to nezaručuje dlouhou budoucnost. Kvalita života s přirostlým sourozencem totiž není vysoká a všechna dvojčata úspěšně oddělit nelze.

Zatím bylo na světě chirurgicky odděleno pouze asi 24 siamských dvojčat a jen málo z nich bylo spojeno stejně jako Jacob a Joshua, uvedl deník The Daily Mail.

Reklama

Výběr článků

Načítám