Hlavní obsah

Velký kus ledovce spadl nebezpečně blízko výletní lodě plné turistů

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Juneau

Zatímco skupinka turistů v pátek na výletní lodi ve fjordu Tracy Arm na Aljašce obdivovala ledovec, odloupl se z něj asi 60metrový kus ledu. Spadl do vody a způsobil vlnu, která nebezpečně rozhoupala loď. Jeden z turistů odlomení kry natáčel. Ve chvíli, kdy se velká vlna blížila k lodi, už ale kameru raději vypnul.

Článek

Téměř 50 kilometrů dlouhý fjord Tracy Arm nedaleko Juneau na Aljašce patří k těm nejmalebnějším a nejdramatičtějším místům na světě. Denně zde turisté na lodích obdivují strmá granitová skaliska kolem, divoká zvířata a také dvojici ledovců Sawyer, ze kterých se čas od času odlamují kusy ledu. Právě taková podívaná se v pátek naskytla skupince lidí, kteří se na výletní lodi vydali do těsné blízkosti jednoho z těchto ledovců.

Odlomil se z něj 60metrový kus ledu, sesunul se do vody a následná vlna rozhoupala loď. Mezi turisty nastal zmatek, někteří neskrývali nadšení, jiní však byli vyděšeni. Jedna žena na palubě si dokonce zlomila nohu, uvedl deník The Telegraph.

Podobný případ, ovšem bez úrazu, natočil turista 15. července u ledovce Holgate ve fjordu Kenai, rovněž na Aljašce. Povedlo se mu zachytit padající led i následnou vlnu. Kapitán jeho lodi prý uvedl, že šlo o největší uvolnění ledu z tohoto ledovce za posledních 11 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám