Hlavní obsah

Nepálci změří Mount Everest, aby ukončili spekulace o jeho výšce

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepál hodlá přesně změřit nejvyšší horu světa Mount Everest, aby jednou pro vždy ukončil spekulace o tom, jak přesně je vysoký. Celý svět však zemi upozorňuje, že vazba "jednou pro vždy" není úplně na místě. Pohyb litosferických desek mezi Čínou, Indií a Nepálem je totiž poměrně rychlý a výška hory se mění.

Foto: Profimedia.cz

Mount Everest je nejvyšší horou světa

Článek

Světoznámý vrcholek Mount Everest, který poprvé dobyli roku 1953 Novozélanďan Edmund Hillary a jeho šerpa Tenzing Norgay, je vysněným cílem každého horolezce. Ačkoliv obecně panuje souhlas tím, že jde o nejvyšší horu světa, tak velké dohady panují nad tím, v jaké přesné výšce se její vrcholek nachází.

V roce 1856 ji britští odborníci změřili na 8840 metrů. Od té doby už proběhlo mnoho měření a výška přijímaná asi nejširší veřejností byla 8848 metrů. Tu naměřili Indové ve své studii z roku 1955. Dnešní satelity by však měly být schopné horu změřit úplně přesně. Čína ji tímto způsobem snížila na 8844 metrů, zatímco Američané naměřili hned 8850 metrů.

Finální číslo, které bude v nové studii naměřené, nebude finální na dlouhou dobu. Pohyb a náraz kontinentálních desek mezi Čínou, Indií a Nepálem znamená neustále zvyšování celých Himalájí. Nepálci, na jejichž území se nachází nejpopulárnější cesta, kterou dobrodruzi stoupají na horský vrchol, chtějí číslo aspoň na nějakou dobu finálně ustálit.

Měřící stanice budou ustanoveny na třech odlišných lokalitách. Nepálská vláda věří, že budou měření hotová za dva roky. Tiše také doufají v to, že měření dokážou, že hora je vyšší, než tvrdí Číňané.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám