Hlavní obsah

Lvi loví nejčastěji po úplňku, vyzkoumali vědci

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová vědecká studie ukazuje, že zkoumat se dá asi úplně všechno. Vědci totiž nyní přišli na to, že pokud byste měli chuť zajet si do Afriky a pozorovat krále zvířat z úplné blízkosti, nedělejte to krátce po úplňku. Šance na přežití se vám tím o něco málo zvýší.

Článek

Autoři nové studie tvrdí, že by se výsledky jejich práce daly možná aplikovat i na jiné predátory, například na vlky. I ti jsou zřejmě nejnebezpečnější ve dnech, kdy Měsíc začne couvat. Odborníci z biologické fakulty v minnesotské univerzitě prozkoumali celkem 500 útoků lva na člověka v Africe a našli úzkou spojitost mezi množstvím útoků v určité fázi Měsíce.

Nové zjištění tak aspoň částečně pomáhá objasnit legendy plné zla a katastrof, které obestírají úplněk. Právě napadení upírů a vlkodlaků s ním byly často velmi úzce spojovány.

Vědci prostudovali bezmála 500 útoků lvů na tanzanské vesničany v letech 1988 až 2009. Ve více než dvou třetinách byli lidé zabiti a snědeni. K naprosté většině útoků došlo mezi soumrakem a desátou hodinou večerní, když byl Měsíc ještě nízko na obloze a poskytoval jen málo světla.

Lvi loví nejúspěšněji ve chvílích, kdy jim temnota umožní překvapit svou kořist. Během světlých úplňkových nocí jsou tak často o hladu, který se snaží uspokojit hned poté. Tedy v ty noci, kdy je Měsíc na ústupu. Když je Měsíc na ústupu, tak se objevuje na nebi až značně po soumraku, který u rovníku nastává brzy i během léta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám