Hlavní obsah

V Číně se narodila dvojčata s jedním tělem a dvěma hlavičkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Siamská dvojčata, která mají jen jedno tělo, ale dvě hlavičky, se narodila v jihozápadní Číně. Holčičky přišly na svět ve čtvrtek a podle lékařů by bylo prakticky nemožné je od sebe chirurgicky oddělit. Jaké jsou jejich prognózy na přežití, zpráva agentury AP neuvádí. Děvčata se ke všemu narodila přesně 200 let po narození vůbec prvních siamských dvojčat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínská dvojčata mají jedno tělo a dvě hlavyVideo: Reuters

 
Článek

Siamská dvojčata se narodila v nemocnici v provincii S'-čchuan s porodní vahou čtyři kilogramy a délkou 51 centimetrů. Mají dvě páteře, dva jícny a dvě hlavy; ostatní orgány mají společné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Siamská dvojčataVideo: Reuters

Shodou náhod navíc téměř na den přesně před dvěma sty lety byla zaznamenána první dvojčata, která byla označena za siamská. 11. května 1811 se čínským rodičům v Maklongu v Siamu narodili bratři Chang a Eng Bunkerovi.

Foto: ČTK/AP, ČTK

Podle lékařů je prakticky nemožné od sebe dvojčata oddělit

Dvojčata byla spojena v oblasti hrudníku a svět byl z této anomálie unesen. V roce 1829 chlapci opustili Asii a odjeli do Spojených států, kde byli senzací. V USA se také oženili se sestrami Adelaide a Sarah Anne Yatesovými, se kterými měli dohromady 21 dětí. Oba zemřeli tři hodiny po sobě v lednu 1874 ve věku 62 let.

Jen výjimky mají šanci na přežití

Podle statistických údajů jedna siamská dvojčata, jak bývají označována dvojčata s různým rozsahem spojení těla nebo stupněm zbytkového zdvojení, obvykle připadají na přibližně 50 000 porodů. Jen malé procento z nich přichází na svět živých a polovina z nich umírá jen několik hodin po porodu.

Lékaři se pokoušeli srostlá dvojčata oddělovat už v 19. století, ale první úspěšná operace siamských dvojčat se uskutečnila v prosinci 1952 v nemocnici v Clevelandu v USA. Jednalo se o holčičky srostlé v oblasti hrudní kosti.

V Čechách poprvé velkou pozornost vzbudil osud siamských dvojčat Růženy a Josefy Blažkových, které se narodily v roce 1878. Senzací se stalo těhotenství Růženy, která porodila zdravého syna, ale nikdy se nezjistilo, kdo byl otcem dítěte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám