Hlavní obsah

Brit koupil za 2 500 korun krásný rám s obrazem, který má cenu přes miliardu

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Northampton

Zalíbení v rámu obrazu nejspíš přineslo do klína nejmenovanému muži z anglického Northamptonu nesmírné jmění. Šťastlivec před šesti lety zakoupil ve vetešnictví obraz, který jej sice příliš nezaujal, ale měl tak pěkný rám, že ho v přepočtu za zhruba 2500 korun koupil. Nyní se experti shodují, že se jedná o dílo známého francouzského malíře Paula Cézanna v hodnotě neuvěřitelných 40 miliónů liber, tedy 1,12 miliardy korun, informoval britský server Mirror.

Článek

Cenný obraz malého domku u řeky s vyřezávaným rámem zlaté barvy by měl pocházet z roku 1854 a jeho majitel jej měl šest let v podkroví. „Koupil jsem si ho v bazaru v Northamptonu, který prodává nejrůznější staré kousky. Nemůžu si vzpomenout, kolik jsem za něj utratil, ale bylo to pod 100 liber (2 800 korun). Koupil jsem ho kvůli rámu a už byl dost zaprášený,“ řekl majitel obrazu, jehož skutečná hodnota je nejspíš miliardová.

„Nechci ani myslet na to, co bych s těmi penězi udělal, nebudu raději pokoušet osud,“ pokračoval Angličan.

Svůj obraz našel v knize o historii umění

Až po letech si pročítal knihu historie umění, kde zahlédl malý snímek obrazu domku s oranžovou střechou obklopený stromy a shledal jej velice podobný tomu, který má ve svém domě. Jeho dojmy poté potvrdil například Tim Condrad z aukčního domu Wilfords ve Wellingborough.

„Tahy štětcem jsou pro Cézanna typické a obvyklé pro něj zároveň byly i různé styly podpisu. Pokud by to tak opravdu bylo, obraz by s přehledem vynesl 40 miliónů liber,“ nechal se slyšet Conrad.

V prosinci Novinky informovaly o podobném případu, kdy si rovněž Brit koupil za 900 korun kvůli pěknému rámu z dubového dřeva akvarel od kanadského malíře Waltera J. Phillipse od prodejce, který nebyl v oblasti umění příliš poučen. V aukci se později obraz vydražil za 1,4 miliónu korun. [celá zpráva].

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám