Hlavní obsah

Nejstarší osobou světa je 114letá Američanka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atlanta

Nejstarší osobu světa byla úředníky z Guinnessovy knihy rekordů oficiálně jmenována Besse Cooperová z amerického státu Georgia. Důchodkyně zažila 21 různých amerických prezidentů a ve 114 letech se stala nejstarším člověkem světa poté, co v únoru zemřela předchozí držitelka titulu Eunice Sanbornová z Texasu. Byla jen o měsíc starší.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nejstarším člověkem světa je 114letá AmeričankaVideo: Reuters

 
Článek

Besse Cooperová se narodila v srpnu 1896 a tehdy v čele USA stál Grover Cleveland. Kdyby jí v průběhu života někdo tvrdil, že se dožije černošského prezidenta, asi by si ťukala na čelo.

Úředníci pro Guinnessovy světové rekordy jí titul oficiálně předali ve čtvrtek 10. března v domově pro seniory, kde o ni pečují.

Besse pochází z osmi dětí a byla vždy prý velmi aktivní, dětství trávila na venkově v Tennessee. Během první světové války se odstěhovala do Georgie a stala se učitelkou, ve dvacátých letech se vdala a žila se svým chotěm až do jeho smrti. Mají spolu čtyři děti, které jim daly tucet vnoučat, ta zase několik pravnoučat. Cooperová má už dokonce jedno prapravnouče.

Poslední rok prý Cooperové přestal sloužit zrak a sluch, její zdravotní stav se velmi zhoršuje. „Starám se o sebe a nejím nezdravé pokrmy,“ svěřila Besse v roce 2009 listu Atlanta Journal Constitution, když se jí ptali na recept dlouhověkosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám