Hlavní obsah

Sen každého muže: obří autodráha má 1200 aut, hlučí jako sekačka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Kalifornský umělec Chris Burden je velmi kontroverzní postavou. Jako mladý se nechal v rámci vystoupení postřelit kamarádem do ruky jen proto, aby tímto a dalšími šokujícími kousky studoval své publikum a analyzoval jeho chování. Nyní ale přišel s něčím o poznání rozumnějším, sestrojil obří autodráhu, po které jezdí 1200 aut a 13 dětských vláčků.

Gigantická autodráha na 1200 autíčekVideo: ČTK

 
Článek

Burdenova tvorba se stále proměňuje, nyní se Američan spokojuje s trojrozměrnými instalacemi na místo zkoumání svých fyzických možností.

Na konci 90. let začal kromě happeningů vytvářet také stavby ze stavebnic, které se podobají nám známému Mercuru. To jej inspirovalo k projektu Metropolis I a jeho rozšířené verzi, kterou připravuje právě nyní.

Metropolis II. je vlastně městem utkaným z cest, kterými se prohání 1200 speciálně navržených autíček a také 13 dětských vláčků. To vše vytváří typický hluk velkoměsta. Burden vypočítal, že auta udělají celkem 100 tisíc průjezdů za hodinu, což prý odpovídá dopravě v Los Angeles.

Na projektu bude Burden s asistenty pracovat ještě asi dva měsíce a poté se přemístí do losangelského muzea umění (LACMA) na dlouhodobou zápůjčku. Ředitel muzea o vystavení Metropolis II. stál od jeho zrodu, protože je považuje za dokonalý portrét Los Angeles.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám