Hlavní obsah

Chomáč Napoleonových vlasů vydražili za 275 tisíc korun

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wellington

Novozélandská aukční síň Art+Object musela nainstalovat navíc několik telefonních linek, aby se vypořádala se zájmem, který vyvolala dražba předmětů spojených s francouzským vládcem Napoleonem Bonaparte. Aukce se totiž chtěli účastnit zájemci z celého světa. Nejvíce je zaujala možnost zakoupit si chomáč Napoleonových vlasů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Na Novém Zélandě se dražily zbytky originální Napoleonovy kšticeVideo: Reuters

 
Článek

Pramínek Napoleonových vlasů byl získán den po jeho smrti v roce 1821. Vydražil se nakonec za více než 13 000 dolarů (zhruba 275 000 korun). Podle zástupců aukční síně získal předmět nejmenovaný sběratel z Londýna.

Vlasy byly součástí kolekce, kterou přivezl roku 1864 na Nový Zéland britský vojenský úředník Denzil Ibbetson, který sloužil na Svaté Heleně v době, kdy tam byl Napoleon uvězněn. Kolekci prodával jeden z Ibbetsonových potomků.

Sbírka je ve skvělém stavu

"Co se týče historických kolekcí, které se nachází na Novém Zélandu, jde asi o jednu z nejvýznamnějších sbírek, která byla kdy nalezena. Je navíc v úžasném stavu, rodina, v jejíž rukou sbírka byla, ji výborně ochraňovala. Vždyť je stará bezmála dvě staletí," uvedl ředitel aukčního domu Art+Object Hamish Coney.

Celá kolekce obsahuje 40 předmětů včetně náčrtů Napoleona na smrtelné posteli. O unikátní sbírku projevili zájem vyjma osob u Nového Zélandu i sběratelé z Hong Kongu, USA, Litvy či Francie.

Reklama

Výběr článků

Načítám