Hlavní obsah

Hendikepovaný mladík řídí auto nohama

Doslova "levou nohou" dokáže řídit své nové auto handicapovaný Jakub Tomeš. Osmnáctiletý student střední stavební školy z České Třebové se totiž narodil bez rukou, řízení má proto speciálně upravené pro dolní končetiny. Svůj netradiční způsob řízení v pátek Tomeš v Praze představil novinářům.

Článek

Auto je vybaveno automatickou převodovkou. Místo pedálů má páky na nožní ovládání a směr jízdy řidič určuje levou nohou pomocí koule připevněné na volantu, jakou používají třeba řidiči dodávek. Tomeš řídí naboso, bezpečnostní pásy řidič zapíná také nohama, ovšem za pomoci zubů.

"Myslím, že jsem se s tím dobře popral," řekl před první cestou vlastním vozem Tomeš. Na kurz autoškoly nevzpomíná jako na výrazně obtížnou zkušenost. "Těžké to tam má každý, ať je zdravý, nebo ne," konstatoval.

"Měli jsme z toho ze začátku strach, ale po pár hodinách na cvičišti jsme zjistili, že Jakub ovládá vozidlo velmi dobře, takže jsme ho pustili do provozu," řekl majitel autoškoly pro tělesně postižené lidi Pavel Peml, u něhož Tomeš řidičské oprávnění získal.

Handicapovaný mladík řidičské zkoušky složil v srpnu, nyní dostal zbrusu nový vůz jako sponzorský dar. Přestavbu řízení auta financovala radnice v České Třebové. Mladý řidič se nyní těší, že bude do školy nebo k lékaři moci jezdit sám stejně jako jeho zdraví vrstevníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám