Hlavní obsah

Historici zřejmě objevili 150 let starý originál receptu na worcesterovou omáčku

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Worcester

V Anglii mají důvod k oslavám. Vypadá to totiž, že se jim podařilo nalézt originál receptu k jednomu z nejoblíbenějších dochucovadel světa. Recept na originální worcesterovou omáčku Lea and Perrins starý zřejmě 150 let prý našel jeden z bývalých zaměstnanců firmy na místě, kde výrobna dříve sídlila.

Foto: Profimedia.cz

Pravá worcesterová omáčka zřejmě poodhalila svůj recept.

Článek

Originální recept Worcestershire Sauce Lea and Perrins byl přísně střeženým tajemstvím. Bývalý účetní firmy však tvrdil, že našel poznámky z poloviny 19. století na bývalém sídle firmy. Brian Keogh našel recept již před několika lety, ale tajil to. Sám ovšem v roce 2006 zemřel a jeho dcera se rozhodla začít spolupracovat s historiky až nyní.

Keogh údajně objevil originální recept skládající se ze dvou částí v kožených deskách, napsaný inkoustem. Recept obsahoval dva různé rukopisy, což analytici připisují k tomu, že nikdo neznal celý recept. Dcera bývalého zaměstnance nyní nechala pravost dokumentů testovat v místním muzeu.

Pokud se ukáže, že je autentický, půjde pro tamější obyvatele o nejdůležitější nález století. Tato omáčka je totiž nejznámějším produktem pocházejícím z této oblasti.

Klasické dochucovadlo obsahuje mimo jiné hřebíček, vinný ocet či rajský protlak.

"Podobné recepty vždy obklopovala rouška tajemství a pýchy. Už jen proto, že byl tento produkt vyráběn zcela lokálně. Ani zaměstnanci neznali celý recept, vždy jen část. Některé ingredience byly dokonce zapsané v kódech. Ale i když znáte ingredience, není to záruka toho, že bude chutnat stejně. Výrobní postup tohoto originálu, který se snaží napodobit všechny možné rádoby worcesterové omáčky světa, je totiž stále zahalen tajemstvím," uvedl správce tamějšího muzea David Nash.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám