Hlavní obsah

Britové letos nahlásili třikrát víc UFO než loni, Češi desetkrát

– Londýn/Praha
Novinky, Jakub Kynčl

Dejte si pozor na malé zelené mužíčky, letos bylo totiž po světě daleko více hlášení spatření UFO než v jiných letech. Zejména ve Velké Británii a České republice se počet hlášení zvýšil přímo několikanásobně. Do redakce Novinek přišlo jen za tento víkend šest nových hlášení. Po rekordním květnu, kdy jich přišlo přes 200, jich chodí stále několik desítek měsíčně.

Článek

Britští ufologové hlásí od počátku roku 394 hodnověrných hlášení o spatření UFO, což je asi třikrát více, než v předchozím roce, kdy bylo za stejné období jen 119 hlášení. Letošní rok tak ve Velké Británii překonal i rekordní záznam z roku 1997, kdy bylo za devět měsíců nahlášeno 331 spatření neidentifikovatelných létajících objektů.

Britští ufologové tvrdí, že Spojené Království zažívá periodu hlášení koncentrovaných do určitého období. Mnoho hlášení pochází z nočních hodin, kdy lidé popisují podivná světla na obloze.

Přichází však i hlášení za denního svitu a to dokonce například i od jednoho pilota. Ten pozoroval ve výšce 1500 metrů nad Otmoorem v hrabství Oxfordshire blýskavý černý létající cylindr velký asi sedm až deset metrů nějakých 70 metrů nad ním. Existuje však možnost, že podivný objekt vzlétl z letecké základy Brize Norton, kde testuje RAF nové stroje.

V ČR hlášení vzrostly neuvěřitelně, mohou za to zřejmě lampióny

Ani Česká republika nezůstala ušetřena nárůstu hlášení UFO, ba přímo naopak. V květnu tohoto roku se začala ve velkém množit hlášení spatření podivných organizovaných oranžových světel křižujících noční oblohu. Zatímco někteří přísahají, že světla měnila dráhu a to někdy i houfně, letěla obrovskou rychlostí a tvořila formace, tak většina ufologů má jasno - jde jen o létající lampióny.

Čtenáři sledovali neidentifikovatelné objekty o tomto víkendu například v Kraslicích, u Hradce Králové či v Berouně. Již dříve jsme se těch, kteří spatření hlásili, ptali, zda nemůže jít o tzv. thajské lucerny přání, známé též jako lampióny štěstí. To ovšem někteří zcela kategoricky odmítli s tím, že se objekty evidentně nepohyboval jen v závislosti na povětří. Jiní tvrdili, že viděli vypuštěné lampióny štěstí a dodávali, že rozhodně nešlo o tytéž objekty.

Ufoložka: lampióny způsobují to, co dříve lasery

"Musím potvrdit, že jsme v tomto roce zaznamenali daleko více hlášení UFO než v minulých letech. Přičíst to musíme módě létajících lampiónů, které stojí za většinou těchto pozorování. Je to něco podobného, jako když se objevily lasery z diskoték, tehdy jsme zaznamenali také velký vzrůst sledování neidentifikovatelných objektů. Nemáme zatím uzavřené statistiky, ale pokud odhadujete, že by mohl být vzestup sledování až desetinásobný, je to docela možné. Uvidíme na konci roku," uvedla pro Novinky tisková mluvčí Klubu Psychotroniky a UFO Jitka Lenková.

Anketa

Věříte v mimozemský život?
Ano
92,5 %
Ne
7,5 %
Celkem hlasovalo 6190 čtenářů.

UFO

Zkratka anglických slov Unidentified Flying Object (neidentifikovaný létající předmět) označuje předmět na obloze, jehož původ nelze racionálně vysvětlit.

V obecném povědomí pojem splynul s mimozemskými "létajícími talíři“.

Podle odborných studií lze přirozeně vysvětlit zhruba 97 procent nahlášených pozorování UFO. 

Reklama

Související články

Nad Českem se objevilo UFO, lidé ho natočili

Tolik pozorování UFO během několika dní Česká republika nepamatuje. Když jsme vydávali článek o sledování oranžových objektů nedaleko Liverpoolu, netušili jsme...

Výběr článků

Načítám