Hlavní obsah

S lahví na hlavě si vybruslil světový rekord

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Neoficiální světový rekord v jízdě na in-line bruslích s plastovou lahví na hlavě patří šestatřicetiletému Plzeňanu Martinu Homanovi. Ve středu odpoledne dokázal jezdit po plzeňském asfaltovém oválu přesně 50 minut 12 vteřin a najel 13,85 kilometru, teprve pak se 1,5litrová pet lahev do poloviny naplněná vodou poroučela k zemi.

Článek

„Jsem trošku zklamaný,“ řekl Právu Homan, nadšenec pro in-line bruslení, cestovatel a kameraman v jedné osobě. „Chtěl jsem udělat asi tak hodinu a čtvrt, říkal jsem si, že je to v pohodě, že by to mělo jít. Pak jsem se ale zakecal s rozhodčím, stačila chvíle nepozornosti a láhev spadla. Na druhou stranu, párkrát to bylo nahnuté už předtím, takže nakonec více než tři čtvrtě hodiny, to je docela dobrý,“ zhodnotil svůj výkon Homan.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Plzeňák Martin Homan ustavil český a neoficiálně i světový rekord v jízdě na in-line bruslích s lahví vody na hlavě.

Na trať mohl vyrazit bez zbytečné trémy - nikdo jiný totiž oficiální rekord v této svérázné disciplíně doposud nevytvořil. Martinův výkon kontroloval Tomáš Hrábek z agentury Dobrý den, která vydává Českou knihu rekordů. „Podařilo se ustavit český rekord. O světovém nemůžeme mluvit, protože k zápisu do Guinessovy knihy by vedla velice složitá cesta. Ale pokud vím, takovýto výkon v ní zapsaný není,“ sdělil Hrábek.

Homan se inspiroval u domorodých žen při svých cestách po Africe. „Spíše z legrace jsem si zkusil postavit láhev na hlavu, pak s ní popojet na bruslích, a ono to šlo. Není to obtížné, chce to jen trénink,“ podotkl Martin a se smíchem dodal: „A také rovnou hlavu.“ Na in-line bruslích jezdí pět let, na rekord trénoval tři měsíce. „Počasí nebylo ideální, na rovince to foukalo proti. Musel jsem přidat vodu, normálně stačí flaška zaplněná jen z jedné třetiny.“

V září vyráží Martin Homan do Konga podpořit charitativní projekt Adopce na dálku, na vození láhve na hlavě ale rozhodně nemíní zapomenout. „Za rok se pokusím svůj rekord překonat,“ slíbil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám