Britští vědci nyní objevili, že od roku 1985 se průměrná ovce divokého plemene Soay zmenšila o celých pět procent. Vědci sledovali ovce na ostrově Hirta, který se právě vyznačuje velkým množstvím těchto ovcí.

Nohy těchto ovcí jsou kratší a kratší a pozvolna se také snižuje jejich průměrná tělesná hmotnost.

"Ten ostrov je úplně jako přírodní laboratoř. Jsou tam doopravdy jen ovce a přírodní vegetace. V minulosti přežívali pouze velcí a zdraví jedinci. Šanci měly pouze ty ovce, které byly přes léto schopné navýšit svou váhu natolik, aby přežil drsné zimy, které na ostrově bývají," uvedl Tim Coulson z londýnské Imperial College, který výzkum vede.

"Vzhledem ke klimatickým změnám mají ovce k dispozici trávu na potravu po více měsíců v roce, a tak není boj o přežití ani trochu tak žhavý, jako byl dříve," dodal Coulson.