Hlavní obsah

Argentinští stavaři našli koráb z 18. století i s kanóny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUENOS AIRES

Pracovníci na stavbě v argentinském hlavním městě náhodou narazili na španělskou loď z 18. století. Objevili ji při hloubení základů pro luxusní bytový komplex. Starodávná loď byla nalezena blízko břehů řeky La Plata ve čtvrti Puerto Madero, kde dříve stával přístav. Odhaduje se, že zde plavidlo ztroskotalo před 300 lety.

Foto: Marcos Brindicci, Reuters

Dělníci na stavbě nalezli starý španělský koráb.

Článek

V průběhu času bylo bývalé přístaviště vysušeno a zastavěno. Španělská galeona se tak skrývala pod sedmi metry nánosů a bahna.

Archeolog Marcelo Weissell se domnívá, že loď pochází z období okolo roku 1750. Připouští však, že může být ještě o století starší. Weissel neočekává, že by po tolika letech mohl být na lodi nalezen poklad. Věří ale, že se podaří najít řadu zajímavých artefaktů a dosavadní nálezy mu dávají za pravdu. Při odkrývání lodi již odborníci stačili objevit několik děl a hliněné nádoby, ve kterých se pravděpodobně přepravoval olivový olej.

Archeolog Marcelo Waissell s hliněnou nádobou na nalezišti lodifoto: Reuters/Marcos Brindicci

V následujících dnech a týdnech bude pokračovat jak opatrné odkrývání lodi, tak stavba luxusních bytů. Místo definitivního odpočinku by starý koráb měl najít v jednom z argentinských muzeí.

Objev španělské lodi z 18. století je druhým zajímavým archeologickým nálezem v Buenos Aires během jediného týdne. V sobotu objevili archeologové zbytky známé kavárny, která v hlavním městě Argentiny fungovala na přelomu 19. a 20. století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám