Hlavní obsah

Příchod mrazu odměnil trpělivé vinaře ledovým vínem

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOVOSEDLY

Dočkali jsme se, mohli si v neděli večer oddechnout lidé z Vinařství Marcinčák v Novosedlech na Břeclavsku. Dlouho očekávaný mráz jim umožnil sklidit hrozny pro ledové víno v době, kdy nejeden vinař již čekání na mráz vzdal.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ve světle traktorů sbírali v noci na pondělí lidé ve vinici novosedelské vinařské společnosti hrozny na ledové víno.

Článek

„Z letošní úrody jsme nechali ve vinici pět hektarů Ryzlinku Vlašského a více než hektar Svatovavřineckého. Část bílého ryzlinku jsme sklidili na výběr z bobulí a výběr z cibéb, půldruhého hektaru ale zůstalo na keřích a čekalo na příchod pořádných mrazů. Dnes jsme se dočkali, a hrozny jsme mohli posbírat,“ řekl Právu Petr Marcinčák z vinařské společnosti.

Prognóza dokonce umožnila vyrazit sběračům do vinice již kolem dvaadvacáté hodiny večer a nikoliv jako dosud až v časných ranních hodinách. Do práce se lidé z Marcinčákova vinařství dali 28. prosince, stejně jako v roce 2006. Jediný rozdíl byl v čase, před dvěma lety  to bylo brzy ráno, letos až večer.

„To víte, že nejsledovanějším programem byly předpovědi počasí a prognózy meteorologů. Ta dnešní byla nadmíru příznivá a proto jsme informovali lidi, aby počítali, že dnes vyrazíme na ledové,“ řekl vinař, zatímco prokřehlým pomocníkům naléval pro zahřátí pohárky svařeného vína.  

Ptačí nebezpečí

Podle vinaře snahu o výrobu ledového vína v jejich vinicích komplikuje nutnost brát ohledy na přání a příkazy ochránců přírody. Úroda přežila do mrazů bez ataku lidských zlodějů révy, což ale nemohli říct všichni majitelé vinohradů. Potíže však novosedelské vinařské firmě dělali opeření lupiči. Tradiční jsou problémy s nálety špačků. Jejich tisícihlavá hejna dávají důvod přemýšlet, jestli se stále ještě jedná o ohrožený druh. A ani po tahu severských špačků na jih nenastal klid.

„Museli jsme vinice hlídat, začaly nám sem nalétávat kvíčaly. A to je také chráněný pták. Kdybychom tu neměli hlídače a neplašili, moc by toho na ledové nezbylo,“ řekl Marcinčák.

Ledové víno patří mezi vinařské speciality. V mrazu sklizené a vylisované hrozny ze sebe vydají jen sladký mošt, zatímco v krystaly ledu zmrzlá voda zůstane v bobulích. Také proto je výtěžnost moštu malá, obvykle do třiceti procent. Minimální zisk šťávy kompenzuje vysoký obsah cukru, ledové víno musí vykázat nejméně sedmadvacet stupňů cukernatosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám