Hlavní obsah

Australští poslanci mohou hlasovat jen po dechové zkoušce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANBERRA

Opilost poslanců neproslula jen v Česku, podobný nešvar trápí také australský parlament. Ale několik tamních zákonodárců prosadilo návrh, aby při projednávání legislativních změn byli hlasující střízliví. Každý poslanec by tak před vyslovením svého názoru musel podstoupit dechovou zkoušku na digitálním testeru.

Článek

Incidentů bylo v posledních letech několik, ale vše vyvrcholilo letos v září, kdy ministr australské státní policie Matt Brown tančil opilý ve spodním prádle na sedačce v kanceláři své parlamentní kanceláře a bylo mu jedno, že ho při tom natáčejí.

„Upřímně, když musejí projít dechovou zkouškou lidé řídící jeřáby, proč by neměli do analyzátoru dýchat také lidé, kteří píší zákony?“ tázal se poslanec za stranu zelených John Kaye v australském Daily Telegraph.

Šéf opozice Barry O´Farrell nápad vítá a tvrdí, že klidně bude dýchat při každém vstupu do parlamentu. Nejhlasitěji ale po novém opatření volají členové Unie drážní, autobusové a tramvajové dopravy, podle nichž by měl být každý poslanec tak přísně hlídán, jako jsou oni sami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám